Secretarul de stat pentru afaceri europene George Ciamba a participat, pe 14 octombrie, la Istanbul, la sesiunea plenară a celei de-a 8-a reuniuni a Forumului Global pe tema Migraţiei şi Dezvoltării organizată de Preşedinţia turcă a Forumului şi dedicată temei „Consolidarea parteneriatelor: mobilitatea persoanelor în beneficiul unei dezvoltări durabile”.
La Forum au participat reprezentaţi ai statelor membre şi observatoare ale ONU, oficiali ONU, reprezentanţi ai Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi ai Organizaţiei Internaţionale a Muncii, precum şi, din partea Comisiei Europene, comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie. Forumul de la Istanbul a reprezentat o nouă oportunitate de continuare a discuţiilor derulate în contextul Adunării Generale a ONU din septembrie 2015, cu obiectivul formulării unui răspuns global la provocările actuale în materie de migraţie.
Cu această ocazie, secretarul de stat George Ciamba a adresat aprecieri la adresa Turciei pentru exercitarea cu succes a Preşedinţiei Forumului 2014-2015, precum şi pentru iniţiativa continuării discuţiilor cu privire la consolidarea cooperării în plan internaţional, într-un moment cheie în care comunitatea internaţională se confruntă cu provocări multiple în conexiune cu migraţia, evidenţiind, totodată, rolul important pe care Turcia îl asumă în gestionarea situaţiei refugiaţilor.
De asemenea, secretarul de stat român a salutat participarea activă a societăţii civile în dezbaterile Forumului de la Istanbul, esenţială în elaborarea unor soluţii credibile, dar mai ales în asigurarea implementării acestora în teren.
Cu referire la problematica migraţiei, oficialul român a subliniat importanţa includerii migraţiei în Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, susţinută şi de România, ca o recunoaştere a legăturii tot mai puternice între migraţie şi dezvoltare.
A subliniat necesitatea unor răspunsuri coordonate şi cuprinzătoare la nivel internaţional, care să vizeze cu prioritate soluţionarea cauzelor profunde ale migraţiei în ţările de origine, cu accent pe măsuri economice, sociale şi educaţionale în ţările de origine, precum şi pe managementul crizelor, stabilizarea post-conflict şi combaterea migraţiei ilegale.
Din această perspectivă, a punctat contribuţia substanţială a numeroaselor instrumente ale politicii de dezvoltare în derularea acestui proces.
Totodată, făcând referire la importanţa dimensiunii umanitare în gestionarea situaţiei refugiaţilor, a evidenţiat răspunsul pozitiv al României la apelurile comunităţii internaţionale de suplimentare a fondurilor umanitare, atât prin contribuţii la programe internaţionale (World Food Programme şi UNHCR), cât şi în plan bilateral (Iordania şi Serbia).
De asemenea, secretarul de stat George Ciamba a avut discuţii în marja Forumului de la Istanbul cu Dimitris Avramopoulos, comisar european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, cu Ali Naci Koru, ministru adjunct al afacerilor externe turc, precum şi cu alţi şefi de delegaţie prezenţi la eveniment.
Înfiinţarea Forumului Global pentru Migraţie şi Dezvoltare a fost propusă în 2006, în cadrul primului Dialog ONU la nivel înalt privind migraţia şi dezvoltarea, ca o recunoaştere a legăturilor dintre migraţie şi dezvoltare, precum şi a necesităţii depăşirii cadrului strict naţional de abordare a migraţiei. GFMD reprezintă o platformă de dialog informal între state, organizaţii internaţionale şi societate civilă pe tema migraţiei şi a impactului acesteia asupra dezvoltării. Prima sesiune a Forumului a avut loc în 2007, la Bruxelles, în prezenţa Secretarului General al ONU.