În perioada 27-29 octombrie, doamna Mirela Furtună, președinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaților, a participat, la Budapesta, la cea de-a 72-a reuniune plenară a COSAC, eveniment organizat în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției maghiare a Consiliului UE. Din delegația Camerei Deputaților fac parte și deputații Nicolae Georgescu, vicepreședinte al comisiei, și Zoltán Zakarias, membru al comisiei.
Agenda acestei reuniuni s-a axat pe discuții privind evaluarea programului și a rezultatelor Președinției maghiare a Consiliului UE, starea Uniunii Europene în contextul tranziției instituționale și a celor 15 ani de la aplicarea Tratatului de la Lisabona, precum și abordări referitoare la tendințele demografice europene, securitatea și apărarea UE.
Deputatul Mirela Furtună a reiterat necesitatea aderării complete a României la spațiul Schengen și faptul că „ridicarea controalelor la frontierele interne nu trebuie condiționată de factori externi, precum migrația ilegală”.
În context, oficialul român a evidențiat progresele semnificative ale autorităților române în implementarea deciziilor recente ale Consiliului Uniunii Europene, precum și angajamentul constant al României în cooperarea cu statele din regiune și Comisia Europeană pentru combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere.
La rândul său, deputatul Zoltán Zakarias a intervenit în dezbaterile referitoare la “tendințele demografice europene și soluțiile la nivel național și european”.
În cadrul sesiunii axate pe tematica securității și apărării, doamna deputat Furtună a pledat pentru o abordare europeană consolidată, afirmând că „noile provocări la adresa securității necesită soluții ferme, în deplină complementaritate cu NATO”. Totodată, a susținut “dezvoltarea unor noi linii de producție de apărare în Europa de Est, pentru asigurarea capacității pe termen lung a industriei europene de apărare de a răspunde nevoilor europene”.
În contextul sprijinului acordat Republicii Moldova, deputatul Mirela Furtună a reafirmat susținerea României pentru eforturile UE de consolidare a capacităților de apărare și reziliență ale Republicii Moldova, precum și includerea acesteia în Programul privind industria europeană de apărare, potrivit unui statut similar cu cel al Ucrainei, dată fiind importanța strategică a sprijinirii celor două țări în ansamblul obiectivelor Uniunii Europene de consolidare a apărării.