Site icon TIMP ROMÂNESC

România susţine rezoluţia Parlamentului European cu privire la traiectoria europeană a Ucrainei

Ministerul Afacerilor Externe şi-a transmis mesajul de susţinere faţă de adoptarea rezoluţiei Parlamentului European cu privire la presiunea exercitată de Federaţia Rusă asupra statelor Parteneriatului Estic şi, în special, la destabilizarea estului Ucrainei, pe 17 aprilie, cu o largă majoritate, cu votul parlamentarilor aparţinând tuturor grupurilor politice principale.

Rezoluţia Parlamentului European, inclusiv mesajele puternice în favoarea perspectivei europene a Republicii Moldova, a fost larg susţinută de parlamentarii europeni români.

Autorităţile român salută, astfel, în mod deosebit reafirmarea în rezoluţie a faptului că Acordurile de Asociere nu constituie ”obiectivul final” al relaţiilor dintre statele Parteneriatului Estic şi Uniunea Europeană, Parlamentul European reiterând că, în virtutea Tratatului de constituire a Uniunii, Republica Moldova, Georgia, şi Ucraina au o perspectivă europeană şi pot solicita dobândirea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

MAE a mai precizat, într-un comnicat, că susţine activ angajamentul reiterat în rezoluţia Parlamentului European privind semnarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu Republica Moldova şi Georgia şi aplicarea provizorie a acestora imediat după semnare. În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe salută apelul lansat de Parlamentul European pentru desfăşurarea şi finalizarea procesului de ratificare a Acordurilor cu cele două state înainte de încheierea mandatului Comisiei Europene.

Rezoluţia PE reafirmă susţinerea deplină pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi apreciază că acţiunile recente ale aşa-ziselor autorităţi transnistrene reprezintă un pas periculos şi iresponsabil. De asemenea, rezoluţia face un apel la urgentarea dialogului, în formatul ’’5+2’’, pentru a se ajunge la o soluţie politică viabilă în problema transnistreană.

Parlamentul European condamnă în termeni fermi destabilizarea estului şi sudului Ucrainei şi respinge organizarea unor referendumuri similare cu cel din Crimeea, pe care le consideră ilegale. Rezoluţia exprimă îngrijorarea în privinţa vărsării de sânge şi a deteriorării rapide a situaţiei din estul si sudul Ucrainei şi face apel la Federaţia Rusă să îşi retragă sprijinul pentru grupurile separatiste violente şi miliţiile armate care au ocupat clădiri oficiale în oraşele din estul Ucrainei. Se face apel la încetarea acţiunilor menite a destabiliza şi mai mult situaţia, la retragerea trupelor staţionate la graniţa cu Ucraina şi depunerea de eforturi pentru soluţionarea paşnică a crizei prin mijloace politice şi diplomatice.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează sprijinul său pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi independenţa politică a Ucrainei şi a tuturor partenerilor estici, aspect afirmat cu claritate în rezoluţia adoptată de Parlamentul European. Rezoluţia reafirmă, în acest context, că acţiunile Federaţiei Ruse reprezintă încălcări grave ale dreptului internaţional şi face un apel la un răspuns ferm şi unitar al Uniunii Europene.

Exit mobile version