Site icon TIMP ROMÂNESC

Romania va aloca 33 de milioane de lei pentru calitatea aerului în 2018

Foto: HotNews

România va aloca, în 2018,  13 milioane de lei pentru Programul de dezvoltare și optimizare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului, respectiv 20 de milioane de lei pentru reducerea impactului asupra atmosferei, apei și solului, inclusiv monitorizarea calității aerului, potrivit proiectului publicat în dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului, precizează Agerpres.

Conform grilei de finanțare a programelor naționale privind protecția mediului, sunt precizate la categoria „Reducerea impactului asupra atmosferei, apei și solului, inclusiv monitorizarea calității aerului” credite bugetare în valoare de 20 de milioane lei, respectiv credite de angajament în cuantum similar, potrivit notei de fundamentare a proiectului de buget pentru Fondul de Mediu și Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului.

De asemenea, pentru gestionarea deșeurilor sunt prevăzute 10,9 milioane de lei din bugetul de stat, în timp ce 76,7 milioane de lei sunt notate drept credite de angajament.

La categoria referitoare la efectuarea de monitorizări, studii și cercetări în domeniul protecției mediului și schimbărilor climatice privind sarcini derivate din acorduri internaționale, directive europene sau alte reglementari naționale sau internaționale, precum și cercetare-dezvoltare în domeniul schimbărilor climatice, ar urma să fie alocate 10 milioane de lei (credite bugetare) și 26,9 milioane de lei din credite de angajament.

În plus, de la Fondul de Mediu este preconizată o alocare de 200.000 de lei pentru Programul național de îmbunătățire a calității mediului prin realizarea de spații verzi mediul urban, în timp ce pentru Programul de dezvoltare și optimizare a Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului este prevăzută suma de 13 milioane de lei pentru 2018. În 2016, ministerul de resort a alocat 2,7 milioane de lei pentru înlocuirea echipamentelor uzate din respectiva Rețea.

Proiectul de HG privind bugetul de venituri și cheltuieli pentru Fondul de Mediu și al AFM va fi in dezbatere publică până la data de 4 februarie 2018, iar cei interesați pot transmite opinii/propuneri/sugestii în termenul-limita la Ministerul Mediului – Administrația Fondului pentru Mediu.

Comisia Europeană (CE) i-a convocat pe 30 ianuarie 2018, la Bruxelles, pe miniștrii mediului din nouă țări membre, inclusiv România, state vizate de procedura de infringement pentru nerespectarea normelor de calitate a aerului, conform AFP.

Țările respective fac parte din cele 23 de state care depășesc limitele de emisii fixate în Uniunea Europeana pentru dioxidul de azot sau particulele fine (PM10), poluanti legați mai ales de circulația rutieră și care sunt periculoși pentru sănătate. Lista statelor convocate a cuprins: Cehia, Franța, Germană, Italia, Marea Britanie, România, Slovacia, Spania și Ungaria. Împotriva acestor țări, Comisia Europeană are în vedere să sesizeze Curtea de Justiție a UE (CJUE).

Exit mobile version