Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că România va impozita multinaționalele cu 15% din profit, începând cu 1 ianuarie 2023. Potrivit ministrului, prioritățile Guvernului pentru anul acesta vizează reducerea semnificativă a deficitului fiscal de TVA și reducerea evaziunii fiscale.
„Am participat la Bruxelles la reuniunea Consiliul Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) unde am transmis un mesaj clar: România pregătește transpunerea rapidă a regulilor stabilite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind impozitarea multinaționalelor cu 15% pe profit. Ambiția noastră este să putem fi gata de a aplica acest plafon chiar începând cu 1 ianuarie 2023! Mai ales în contextul actualei crize energetice, suntem datori să ne asigurăm că marile corporații care activează pe piața locală plătesc o marjă corectă de impozit, adaptată afacerilor de miliarde de euro pe care le fac în România. De aceea, i-am spus comisarului european pentru economie, dl Paulo Gentiloni că această țintă vine în continuarea unei alte priorități a Guvernului, aceea de a micșora semnificativ în acest an deficitul fiscal de TVA și de a reduce evaziunea fiscală. Vrem să avem resurse pentru a ca nici un cent din suma record planificată pentru investiții publice în 2022, de 6,7% din PIB. Sunt convins că aceste măsuri sunt juste și necesare atât economic, cât și social. Este vital ca o parte din această valoare adăugată produsă în economie să se întoarcă la români, finanțând măsuri de stimulare a micilor întreprinderi, a fermierilor și a tuturor celor care trăiesc cinstit de pe urma unei afaceri de familie”, a transmis, marți, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul Câciu s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, căruia i-a prezentat măsurile bugetare luate de Guvern în contextul asigurării sustenabilităţii finanţelor publice şi propunerile privind modernizarea politicii de impozitare.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Finanţelor, întâlnirea dintre cei doi oficiali a avut loc în marja reuniunii Consiliului ECOFIN de la Bruxelles.
Propunerea de Directivă privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaţionale din UE a fost cel mai important subiect al reuniunii Consiliului ECOFIN. Miniştrii de Finanţe au fost invitaţi să confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar şi necesitatea transpunerii în legislaţia UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaţionale agreate în Cadrul Incluziv al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activităţile globale ale multinaţionalelor.
Regulile vizează toate grupurile mari, naţionale sau internaţionale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an şi care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.