Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a salutat înființarea Biroului NATO de Legătură la Chişinău, prevăzută pentru toamna acestui an (n.r. – în luna martie curent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut prima declarație privind deschiderea unui oficiu al NATO la Chişinău), anunţând că România va participa cu un expert în cadrul acestei structuri, care are rolul de a acorda asistenţă autorităţilor militare din Rep. Moldova în domeniul evaluării ameninţărilor strategice şi a riscurilor militare.În cadrul întâlnirii cu Anatolie Şalaru, omologul său din Rep. Moldova, ministrul Apărării Naţionale a subliniat că România contribuie în mod activ la consolidarea cooperării NATO cu Rep. Moldova, atât în cadrul oferit de Platforma pentru Interoperabilitate, cât şi în implementarea Iniţiativei de Consolidare a Capacităţilor de Apărare (Defence Capability Building / DCB).
De asemenea, ministrul Duşa a declarat că România încurajează participarea Rep. Moldova în cadrul iniţiativelor regionale din sud-estul Europei, în scopul creşterii vizibilităţii şi conturării profilului Armatei Naţionale în plan regional.
În ceea ce priveşte parcursul european al ţării vecine, ministrul Duşa a reafirmat sprijinul pentru o angajare mai intensă a Rep. Moldova în activităţile şi acţiunile derulate sub egida Politicii de securitate şi apărare comună (PSAC), ca parte importantă a procesului de integrare europeană.
„Întâlnirea de astăzi se constituie într-o etapă superioară în consolidarea dialogului politico-militar la nivel înalt între statele noastre şi un bun prilej pentru realizarea unui schimb de opinii referitoare la stadiul şi perspectivele cooperării militare bilaterale şi în formate multilaterale,” a declarat ministrul Mircea Duşa.
Pe agenda discuţiilor s-au regăsit teme referitoare la situaţia de securitate regională, cooperarea bilaterală în domeniul apărării, dar şi cooperarea în cadrul iniţiativelor regionale şi organizaţiilor internaţionale, cu accent pe dimensiunile NATO şi UE.
Cei doi oficiali au mai discutat despre activităţile de instruire în comun a unităţilor din cadrul categoriilor de forţe. Ministrul Duşa a apreciat că astfel de activităţi practice sunt în beneficiul ambelor armate, propunând continuarea participării cu echipe de ofiţeri şi subofiţeri ai Armatei Naţionale a Rep. Moldova la viitoarele exerciţii naţionale desfăşurate de Armata României. Rep. Moldova solicită ajutorul României în ceea ce privește securitatea națională. De asemenea, s-a discutat despre intensificarea sprijinului militar pentru Rep. Moldova atât din punct de vedere al tehnicii militare, cât și a transmiterii informațiilor cu caracter militar.
Ministrul Șalaru a anunțat reactivarea Comisie bilaterale mixte, a cărei ședință va avea loc în septembrie, la Chișinău.
Vizita la București a ministrului Anatol Șalaru, prima de acest fel de la preluarea mandatului, include, pe lângă discuțiile oficiale cu ministrul Apărării, Mircea Dușa, și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, și o vizită Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” şi Unitatea NATO de Integrare a Forţelor.