România va deţine preşedinţia, prin rotaţie, a Uniunii Europene, în perioada ianuarie-iunie 2019, cu şase luni înainte decât fusese programat iniţial, a decis, Consiliul.
Hotărârea de devansare survine renunţării de Marea Britanie la această preşedinţie după referendumul de ieşire din spaţiului comunitar.
În ordinea preşedinţiilor prin rotaţie a fost introdusă şi Croaţia, care a aderat recent la Uniunea Europeană.
Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare 6 luni. În cursul acestei perioade de 6 luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului. În prezent, Slovacia deţine preşedinţia UE. Din ianuarie 2017, Malta va deţine această misiune.
Statele membre care dețin Președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.
Trioul actual este alcătuit din președințiile Țărilor de Jos, Slovaciei și Maltei.