Site icon TIMP ROMÂNESC

România va rămâne unul dintre membrii angajați, după aproape șase decenii de activitate în ONU

Ministerul Afacerilor Externe a reafirmat joi, cu ocazia celebrării Zilei Națiunilor Unite, angajamentul țării noastre în favoarea valorilor și principiilor multilateralismului promovate prin Carta ONU. Diplomația de la București amintește, într-un comunicat, că, în cursul ultimilor ani, organizația a înregistrat progrese în domenii importante ale agendei internaționale: reducerea la jumătate, raportat la anul 2000, a sărăciei extreme, sprijin pentru tranziția la valorile democratice în multe state, precum și apariția unor semne încurajatoare ale creșterii economice în unele state în curs de dezvoltare. Contribuția efectivă a Organizației în domeniul păcii și securității internaționale a primit o recunoaștere și o confirmare de prestigiu prin acordarea anul acesta a Premiului Nobel pentru Pace, Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice.

După aproape șase decenii de activitate în cadrul ONU, România va rămâne în continuare unul dintre membrii săi angajați și își propune să aducă o contribuție semnificativă la menținerea păcii și securității internaționale, la promovarea democrației și a drepturilor omului și la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare economică și socială„, susține MAE. România a afirmat în repetate rânduri dorința de a împărtăși, la rândul său, experiența dobândită în acest proces. Pornind de la aceasta, țara noastră va promova în cursul actualei sesiuni a Adunării Generale a ONU o rezoluție cu tema „Drepturile omului, democrația și statul de drept în contextul Agendei de dezvoltare post-2015„, pornind de la sprijinul larg de care a beneficiat o rezoluție pe aceeași tematică, adoptată la sesiunea din martie 2012 a Consiliului Drepturilor Omului de la Geneva, menționează sursa citată.

De asemenea, în calitate de membru al Grupul de lucru pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, România va contribui, în perioada următoare, la definirea termenilor de referință de interes tematic, inclusiv pentru țara noastră, în conformitate cu deciziile Conferinței Rio+20 (Rio de Janeiro, iunie 2012).

Ziua Națiunilor Unite este sărbătorită, anual, la 24 octombrie, organizația globală și statele membre marcând astfel intrarea în vigoare, în 1945, a Cartei Națiunilor Unite.

Carta reprezintă instrumentul pe baza căruia a fost creată Organizația Națiunilor Unite (ONU). Este o convenție internațională care stabilește drepturile și obligațiile statelor membre, precum și procedurile care reglementează funcționarea Organizației. Documentul enunță prevederile pe baza cărora au fost create organele ONU și cuprinde principiile majore ale relațiilor internaționale, cum ar fi egalitatea suverană între State sau interzicerea recurgerii la forță.

Preambulul Cartei Națiunilor Unite evocă idealurile și obiectivele comune ale națiunilor ale căror guverne s-au reunit pentru a forma Organizația Națiunilor Unite.

Carta a fost semnată la 26 iunie 1945 de reprezentanții a 50 de state participante la Conferința de la San Francisco (SUA) și a intrat în vigoare la 24 octombrie, în același an. România a devenit stat membru al ONU la 14 decembrie 1955.

Exit mobile version