Raportorii Congresului Autorităților Locale și Regionale Marc Cools și David Eray au salutat anunțul făcut de Attila Cseke, ministrul român al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației privind ratificarea Protocolului adițional al Cartei Europene a Autonomiei Locale.
Joi, 23 martie, Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei a adoptat o recomandare în care salută progresul înregistrat de România în consolidarea democrației locale, dar solicită și o serie d îmbunătățiri în ceea ce privește, în special, finanțarea autorităților locale.
Congresul salută progresele în ceea ce privește consultarea autorităților locale, ponderea semnificativă a sectorului administrației publice locale în cheltuielile publice, reforma zonelor metropolitane, propunerile care vizează consolidarea cooperării între administrațiile locale și rolul Curții de Conturi în îmbunătățirea eficienței și a transparenței sectorului local.
Pentru remedierea deficiențelor constatate, autorităților locale ar trebui alocate resurse adecvate, astfel încât acestea să își poată exercita pe deplin funcțiile, având în vedere că transferul de competențe privind serviciile publice locale nu este întotdeauna însoțit de o finanțare suficientă. Există, de asemenea, o lipsă de transparență în distribuirea resurselor financiare între administrația centrală și autoritățile locale, ceea ce face imposibilă satisfacerea nevoilor reale ale autorităților locale și le limitează autonomia financiară.
Recomandarea solicită îmbunătățirea măsurilor pentru a preveni interferențele politice la nivel local și pentru a asigura o distribuție transparentă și echitabilă a resurselor între nivel central și local.
Pentru a aborda fragmentarea administrației locale din zonele rurale, autoritățile ar trebui să îmbunătățească și să faciliteze fuziunile voluntare ale administrațiilor locale și să încurajeze cooperarea intermunicipală.
În lumina Recomandării sale privind statutul capitalelor, Congresul recomandă stabilirea unei autonomii specifice pentru București pentru a pune în aplicare garanții procedurale puternice pentru asigurarea autonomiei capitalei și reducerea riscului de interferență din partea altor niveluri de autoritate.
În ceea ce privește procesele de consultare locală, având în vedere termenele uneori prea scurte în care guvernul consultă asociațiile, autoritățile române sunt încurajate să respecte termenele definite de legislație.
Recomandarea a fost adoptată pe baza concluziilor unui raport privind implementarea Cartei europene a autonomiei locale de către România, elaborat de raportorii Marc Cools (Belgia, L, GILD) și David Eray (Elveția, R, PPE). /CCE), asistați de Tania Groppi, membru al Grupului de experți independenți. Raportul concluzionează că sistemul de autoguvernare locală al României funcționează bine și că, în general, țara își îndeplinește obligațiile care îi revin conform Cartei.
România a semnat Carta Europeană a Autonomiei Locale la 4 octombrie 1994 și a ratificat-o la 28 ianuarie 1998.