Site icon TIMP ROMÂNESC

România vrea să asigure expertiză Ucrainei în procesul de reconstrucţie

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a participat, ieri la Reuniunea la nivel înalt privind coordonarea sprijinului internaţional pentru Ucraina, organizată de Comisia Europeană, la Bruxelles, unde a reiterat disponibilitatea României de a asigura expertiză Ucrainei în procesul de reconstrucţie, precum şi în perspectiva implementării Acordului de Asociere şi a celui de Comerţ Liber şi Aprofundat cu UE.

Reuniunea de la Bruxelles, deschisă de comisarul european pentru extindere, Stefan Fűle, şi vicepremierul ucrainean Volodymyr Hroisman, şi la care au participat înalţi oficiali din principalele state şi organizaţii internaţionale care contribuie activ cu asistenţă la procesul de stabilizare şi reconstrucţie din Ucraina, inclusiv din statele membre UE, precum şi din Ucraina, a reprezentat o bună oportunitate pentru trecerea în revistă a proiectelor derulate de la începutul crizei din Ucraina. Totodată, reprezentanţii statelor şi organizaţiilor internaţionale donatoare au analizat priorităţile şi obiectivele de reformă şi reconstrucţie prezentate de înalţii oficiali ucraineni prezenţi la reuniune.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a arătat că ratificarea rapidă, de către Parlamentul României, a Acordului de Asociere cu Ucraina (respectiv cu Republica Moldova şi Georgia) la data de 2-3 iulie 2014 – România fiind astfel primul stat care a ratificat Acordurile cu cele trei state – demonstrează seriozitatea şi consecvenţa cu care ţara noastră înţelege să susţină parcursul european al poporului ucrainean. A lansat un apel către celelalte state membre UE pentru ratificarea rapidă a Acordurilor.

Oficialul român a prezentat proiectele de asistenţă derulate de România în plan bilateral cu Ucraina şi în cooperare cu organisme internaţionale precum Consiliul Europei. Secretarul de stat Bogdan Aurescu a evidenţiat programele desfăşurate în domeniul educaţiei, prin intermediul burselor MAE şi al burselor acordate de Ministerul Educaţiei Naţionale, precum şi programele de formare şi specializare derulate de Ministerul Afacerilor Interne.

În egală măsură, secretarul de stat a salutat faptul că Agenda Europeană pentru Reformă asumată de UE şi Ucraina include ca obiectiv asigurarea protecţiei adecvate a minorităţilor naţionale, oficialul român subliniind că abordarea corespunzătoare a temei drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale are un rol crucial pentru realizarea de reforme structurale durabile în Ucraina.

Participanţii la reuniunea la nivel înalt a donatorilor pentru Ucraina au agreat organizarea unei Conferinţe a Donatorilor care să abordeze şi să stabilească direcţiile viitoare ale efortului internaţional conjugat de susţinere a procesului de reformă şi reconstrucţie din Ucraina.

Exit mobile version