Site icon TIMP ROMÂNESC

Românii care intenţionează să muncească în Germania benefiaciază de un ghid cu informaţional: Românii îşi cunosc prea puţin drepturile în UE!

Românii care vor să muncească în Germania au la dispoziție, pentru informare, Ghidul “Eşti informat, eşti protejat!”, realizat de Fundația Friedrich Ebert și Federaţia Sindicatelor din Germania (DGB). Lansat astăzi la București, ghidul cuprinde informaţii care să îi ajute pe cei care vor să muncească legal, în condiţii echitabile, evitând situaţiile abuzive.

Reprezentanții Federaţiei Sindicatelor din Germania salută dreptul deplin al cetăţenilor români la libera circulaţie, subliniind că le oferă posibilitatea şi dreptul de a desfăşura o activitate lucrative la alegere, fără restricţii şi în Germania: Pledăm pentru dreptul la informare, de consiliere a muncitorilor români care vin în Germania. Oamenii îşi cunosc prea puțin drepturile în UE, iar această broşură vine în ajutorul lor pentru o mai bună orientare.”, a precizat Annelie Buntenbach, membru al Comitetului Executiv Federal al Federaţiei Sindicatelor din Germania.

Prezentă la lansare, Julia Gross, reprezentantul Ambasadei Republicii Federale Germania în România, și-a arătat optimismul în lgătură cu utilitatea acestui material pentru lucrătorii români: ”Această broşură urmează să ofere informaţii românilor. Sper ca lucrătorii români să consulte acest ghid înainte să vină să muncească la noi. Noi susţinem ideea de a avea un sistem de pregătire dual

Iniţiativa este susţinută şi de autorităţile române, care urmăresc protejarea propriilor cetățeni de abuzuri şi exploatare. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, şi-a arătat aprecierea faţă de acest proiect pe care România îl susţine şi a evidenţiat faptul că cea mai mare importanţă trebuie acordată lucrătorilor şi combaterii muncii fără forme legale.

În contextul în care vor fi condiţii egale de angajare, primodriale vor fi pregătirea şi experienţa profesională. Din acest motiv am apreciat faptul că şi în Germania se introduce salariul minim pe economie şi cred că un rol important în luarea acestei decizii l-au avut Sindicatele din Germania. Viziunea noastră şi cea din Germania este comună în ceea ce priveşte liberalizarea pieţii muncii, iar colaborarea cu autorităţile germane este necesară”, a declarat Mariana Câmpeanu.

Inspecţia Muncii din România va colabora cu instituţiile similare din Germania, astfel încât identificarea cazurilor de exploatare a lucrătorilor români să fie eficientă, a mai precizat ministrul Muncii: “Fie că este vorba despre firme din România, fie că sunt muncitori detaşaţi în Germania şi sunt plătiţi la nivelul din România, fie că sunt firme din Germania care oferă locuri de muncă, noi vom colabora cu autorităţile din Germania în ceea ce priveşte problemele care pot să apară în aceste situaţii”.

Oficialul român a evidenţiat colaborarea cu Federaţia Sindicatelor din Germania pentru identificarea şi soluţionarea problemelor lucrătorilor români: “Oricât de multe eforturi ar face autorităţile din România, fară ajutorul celor din Germania, nu ar putea să susţină românii din teritoriu la acest nivel.

Ghidul este redactat în limba română și a fost editat, pentru început, într-un tiraj de 10.000 de exemplare, urmând a fi suplimentat.

Exit mobile version