La sfârșitul săptămânii trecute, Asociaţia Studenţilor Basarabeni şi Asociaţia Studenţilor Timoceni din centrul universitar Craiova au organizat prima dezbatere din cadrul proiectului “Românii de dincolo de graniţe”.
Tema acestei prime întâlniri a fost “Redescoperim istoria împreună”, iar întrebări precum: cine suntem ca neam, de unde şi de când venim, ce religie avem, ce dialecte păstrează încă limba română, au stimulat curiozitatea și atenția asistenței, evenimentul reprezentând modalitatea potrivită pentru găsirea unor răspunsuri cuprinzătoare.
Potrivit cvlpress.ro, studenții au fost primiți de Aurelia Grama, reprezentantul Bibliotecii Judeţene Dolj care a le-a oferit suveniruri și i-a îndrumat către lectură: “Ne bucurăm că şi de această dată suntem gazdele dumneavoastră în noul proiect lansat astăzi (n.r ieri), proiect pe care îl veţi derula în acest an. Îmi pare bine că oameni aşa tineri şi frumoşi sunt implicaţi şi doresc să-şi cunoască istoria şi să participe cu ceva la viitorul acestei ţări. Noi avem toată deschiderea pentru mediul studenţesc, pentru tinerii care vin către instituţia noastră”.
Cosmin Vasile, vicepreşedintele CJ Dolj, i-a încurajat pe studenţi să se implice și să genereze proiecte: “Acest proiect trebuie să genereze alte şi alte proiecte. Despre românii din Basarabia şi Valea Timocului ştim multe, dar cred că ar trebui să ştim şi mai multe. Despre istoria noastră, despre istoria poporului român, dar şi despre istoria românilor din Republica Moldova şi a românilor de la sud de Dunăre, cred că toţi românii ar trebui să cunoască mult mai multe lucruri. Am trecut prin Serbia şi am fost surprins să constat cât de multă lumea vorbea româneşte”.
O prezentare interesantă şi o cuprinzătoare lecţie de istorie despre vlahi în Evul Mediu care a captat atenția studenților a fost susținută de lect.univ.dr Liviu Ilie de la Facultatea de Ştiinţe Sociale: “Evul Mediu este perioada în care atât românii din interiorul ţării, cât şi cel din afara ţării purtau acelaşi nume. Numele prin care în Evul Mediu erau cunoscuţi românii a fost acela de vlahi şi nu vreau să interferez cu niciun fel de interpretare care se face astăzi în Serbia, vlah versus români. Vreau să vă spun doar că numele vechi al românilor atât de la nord, cât şi de la sud, cât şi din vestul Dunării era acela de vlahi…”, a subliniat printre altele lect.univ.dr Liviu Ilie.
Evenimentul realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman”, CJ Dolj şi cotidianul regional “Cuvântul Libertăţii” a avut loc în Sala “Dinu C. Giurescu” a bibliotecii craiovene.