Site icon TIMP ROMÂNESC

Românii de pretutindeni la Festivalul Internațional al Tinerelor Talente Româneşti

La a patra ediție a Festivalul Propatria – Festivalul Internațional al Tinerelor Talente Româneşti, organizat la Roma în perioada 20 iunie – 7 iulie, se vor întâlni tineri români din 11 ţări: Franța, Austria, Belgia, Germania, Spania, Canada, SUA, Olanda, Italia, Republica Moldova şi România.

Organizatorii au pregătit o listă cu oaspeţi de talie internaţională. Şi-a confirmat prezenţa celebra cântăreaţă de operă Lucia Stănescu, născută în 1926 lângă Cluj şi stabilită la Livorno de mai bine de 30 de ani. “Artistă de geniu” şi una din cele mai ilustre interprete ale repertoriului puccinian, cum o numea criticul muzical Costin Popa, soprana Lucia Stănescu îşi va prezenta cartea de memorii “A fost o viaţă sau un vis”.

Va urca pe scena Festivalului şi pianista Elizabeth Sombart, cu bunic de origine română, din Iaşi, care a concertat pe cele mai importante scene ale lumii: Theatre of the Champs-Elysées (Paris), Carnegie Hall (New York), Wigmore Hall (London), Suntory Hall (Tokyo), Victoria Hall (Geneva), Palau Hall (Barcelona). Elevă timp de peste zece ani a maestrului Sergiu Celibidache, este fondatoarea şi preşedinta Fundaţiei elveţiene Résonnance, cu filialele în Spania, Franţa, Belgia, Italia, România şi Liban.

Un alt oaspete cu o carieră internaţională de excepţie este Cătălina Diaconu, pianistă cu dublă cetăţenie, română şi italiană, născută la București. A studiat cu profesori de renume, printre care Lev N. Naumov, G. Amiras, Heinrich Neuhaus. A susţinut concerte în România, Italia, Germania, Franța, Spania, Rusia şi Principatul Monaco. Actualmente este profesor de pian principal la cursurile preuniversitare la Conservatorul de muzică Santa Cecilia din Roma.

În prima seară a Festivalului va evolua clavecinista Cipriana Smărăndescu care s-a afirmat pe scenele din Italia, România, Spania, Austria şi Franța. Licențiată la Vicenza (P. Marisaldi) și București (O. Lefterescu) s-a perfecționat cu T. Koopman, A. Staier, P. Ayrton, P. Hantaï. A câştigat concursuri de clavecin la Milano, Pesaro și Roma, participând la competiţii internaţionale la Leipzig (J.S. Bach) și Brugge. A susținut numeroase concerte, înregistrând pentru RTV Română, Radio Vaticana, Sarx Records, Sintagma Musicum.

Festivalul este organizat şi promovat de Asociaţia Propatria cu colaborarea Ambasadei României în Italia şi sprijinul financiar al Ministerului de Externe al României, prin Departamentul Românilor de Pretutindeni.

Exit mobile version