Site icon TIMP ROMÂNESC

Românii din afara granițelor pot vota doar dacă se înscriu la ambasadă. Cristian David: Registrul Electoral nu afectează dreptul de vot al românilor din diaspora

Cu trei luni înainte alegerile pentru Parlamentul European, Guvernul a modificat Legea alegerilor, românii stabiliţi în străinătate putând vota doar dacă fac cerere pentru înscrierea pe listele electorale, în ambasade sau consulate, cu 30 de zile înaintea scrutinului.

Pentru actualizarea Registrului Electoral, noile reguli prevăd că în Registrul Electoral „Sunt înscrişi cu adresele din străinătate cetăţenii români cu drept de vot şi cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care depun cerei în acest sens la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, până cel mai târziu cu 30 de zile înainte de data votării„.

În nota de fundamentare care însoţeşte noua reglementare se spune clar: „Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate vor fi înscrişi de către AEP în Registrul Electoral numai pe bază de cerere făcută către misiunile diplomatice„.

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, a declarat că prevederile ordonanţei de urgenţă emisă miercuri de Guvern privind Registrul Electoral „nu aduc nicio atingere sau îngrădire a exercitării dreptului de vot al cetăţenilor români din stăinătate„, înscrierea în Registrul electoral necondiţionându-le exercitarea acestui drept.

Cristian David a adăugat că informaţia conform cărora românii din străinătate trebuie să se înscrie în Registrul Electoral cu 30 de zile înainte, la ambasade, este dintr-un proiect ce datează de la începutul anului 2012, fără legătură cu actul normativ emis miercuri.

Ordonanţa de urgenţă adoptată, ieri, de Guvern prevede, pentru cetăţenii români cu domiciliul în străinătate, că aceştia sunt înscrişi în Registrul electoral cu nume, data naşterii, CNP, ţara de reşedinţă şi numărul şi data de eliberare a paşaportului.

Exit mobile version