Românii din Italia reprezintă o resursă importantă pentru economia Italiei, dar și pentru economia României, suma totală a veniturilor declarate în 2015 de cetățenii români în Italia fiind de 5,6 miliarde de euro, ceea ce corespunde unui total de 624 de milioane de euro plătite statului italian sub formă de impozit pe venit (IRPEF).Joi, 27 octombrie, la Roma, a fost prezentat Raportul anual cu privire la situația străinilor din Italia, intitulat „Dossier Statistico Immigrazione 2016„. Din Raport se conturează imaginea comunității de români, cea mai numeroasă din Peninsulă: „E o comunitate care crește din punct de vedere numeric, în ciuda crizei din ultimii ani, și contribuie constant la economia Italiei„, explică pentru Hotnews.ro Antonio Ricci, coordonator al Raportului statistic.
Doar în 2015, românii din Italia au trimis în țară aproape 850 de milioane de euro (847,621,000), potrivit Raportului IDOS, care citează cifrele aduse la zi de Banca d’Italia.
Potrivit raportului, mai mult de o cincime din străinii angajați în Italia sunt români. Mai precis e vorba de 767.074 persoane, potrivit Raportului citat, care folosește statistici ale Institului Național de Asigurări împotriva accidentelor la locul de Muncă (INAIL). În 2015, au fost nou angajați în Italia peste 70.000 de români, însă printre ei sunt și lucratori care au fost concediați și readuși la locul de muncă în cursul aceluiași an.
Sectoarele de activitate predominante sunt serviciile (422,089 de persoane angajate în acest domeniu, reprezentând 55,0% din totalul angajaților români) și industria (163.346, adica 21,3%). În unele sectoare, cum ar fi asistența la domiciliu și construcțiile, prezența românilor este net superioară față de alte populații de străini. Doar în construcții, românii ocupă 40% din forța de muncă străină din Italia.
Ca noutate, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți români lucrează ca salariați în agricultură: aproape 20.000 de noi angajări în 2015.
În interiorul comunității, femeile sunt mai numeroase decât bărbații. Astfel, în ceea ce privește structura comunității pe sexe, componența feminină continuă să fie predominantă, ponderea ei fiind de 57,2% (pentru comparație, în România ponderea este de 51,1% – date INS la 1 ianuarie 2014).
Peste 418.058 de românce din Italia au fost angajate cu forme legale în 2015, adică 54,5% din totalul comunității. Însă numărul femeilor care lucrează este, cu siguranță, mai mare, având în vedere că multe dintre ele sunt plătite total sau parțial la negru, mai ales în domeniul asistenței la domiciliu a bătrânilor.
Potrivit statisticilor, mai mult de jumătate din românii angajați în Peninsulă au o poziție care nu corespunde calificării lor profesionale. Cei mai mulți au un nivel de educație superior celui necesar locului de muncă ocupat.
Cele trei sectoare unde românii au o pondere importantă (asistența la domiciliu, construcții și agricultură) sunt și sectoarele unde se înregistrează cele mai numeroase cazuri de exploatare ilegală a forței de muncă. Din păcate, românii ocupa primul loc printre străini și în ceea ce privește numărul accidentelor la locul de muncă. Anul trecut, peste 15.000 de conaționali au suferit un accident la locul de muncă, dintre care 48 – mortale.
Românii continuă să fie, după cum am spus, cea mai numeroasă comunitate de străini din Peninsulă. Peste un milion de români, mai precis 1.151.395 conaționali, trăiesc oficial în Italia, cu circa 20.000 mai mulți decât cei înregistrați oficial anul trecut.
Sunt și români care în 2015 au părăsit definitiv Italia. Potrivit Raportului, au fost șterși din registrul Evidenței Populației (Anagrafe) 13.518 de români, în timp ce alți 25.000 de conaționali au fost înscriși în același Registru, ca nou sosiți în Italia.
De asemenera, comunitatea a crescut în ultimul an și datorită faptului că s-au născut în Peninsulă peste 15.000 de copii din cupluri de români, iar 6.500 de conaționali au devenit cetățeni italieni. Crește și numărul studenților din universitățile italiene, în anul academic 2014-2015 fiind înscriși 7.090 de studenți de origine română.