„O mare parte a problemelor legate de repatrierea cetăţenilor români pot fi rezolvate prin simpla aplicare a Legii nr. 416/2001, mai exact acordarea ajutorului de urgenţă de către consiliile locale din cadrul primăriilor, familiilor aflate în imposibilitatea acoperirii costurilor repatrierii celor dragi”, a afirmat Leontin Cojocea, preşedintele Centrului de Asistenţă şi Servicii a Cetăţenilor Români din Italia (CASCRI), în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu membrii Comisiei românilor de pretutindeni a Senatului României.
Referindu-se la acest subiect, senatorul Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei parlamentare, a arătat că ”Repatrierea corpurilor cetăţenilor români decedaţi în afara graniţelor ţării reprezintă o problemă majoră nerezolvată a României. Există numeroase cazuri în care familiile celor decedaţi nu au suficienţi bani pentru repatrierea acestora iar costurile estimative procedurii repatrierii se situează între 1500 şi 6000 de euro”, și că pentru rezolvarea acestei probleme au fost depusă, de patru ori, o inițiativă legislativă.
În acelaşi context, senatorul Marin Nicolae, secretar al Comisiei românilor de pretutindeni, a subliniat faptul că “susţinem toate iniţiativele legislative ce vin în sprijinul comunităţilor româneşti din străinătate”.
Membrii Comisiei românilor de pretutindeni vor să demareze toate demersurile necesare, astfel încât repatrierea trupurilor cetăţenilor români care mor în străinătate să nu mai reprezinte o problemă fără rezolvare.
În plus, Leontin Cojocea, reprezentantul CASCRI, a propus înfiinţarea unei funcţii de consilier personal pe probleme de diaspora în cadrul primăriilor, în conformitate cu prevederile art. 66 şi art. 67 din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale.
Membrii Comisiei românilor de pretutindeni a Senatului Românie au discutat marți, 22 martie 2016, cu preşedintele Centrului de Asistenţă şi Servicii a Cetăţenilor Români din Italia (CASCRI), Leontin Cojocea, la solicitarea acestuia. La întrevedere a participat şi Aurora Martin, consilier superior al Autorităţii Naţionale pentru Egalitate de Șanse între Femei şi Bărbaţi (ANES).
Printre temele abordate în cadrul întrevederii s-au numărat problematica repatrierii trupurilor neînsufleţite ale cetăţenilor români decedaţi în străinătate, punerea în aplicare a prevederilor legale în vigoare, ca soluţie a rezolvării problematicilor cetăţenilor români din afara graniţelor ţării precum şi propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei actuale şi a metodologiei de aplicare a acesteia.