Site icon TIMP ROMÂNESC

Românii din Marea Britanie nu vor Brexit. Lira sterlina, aproape maxim in raport cu dolarul.

Românii care muncesc în Marea Britanie nu vor ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, fiind îngrijoraţi de efectul pe care acest scenariu va avea asupra liberei circulaţii şi de taxe mai mari, scrie Mediafax.ro, care semnaleaza ca dacă insularii vor spune însă «NU» Uniunii Europene, oamenii sunt pregătiţi să se întoarcă acasă.”Părerile sunt împărţite, dar multor englezi le este teamă de faptul că, în eventualitatea unei ieşiri din UE, economia ţării ar avea de suferit, cel puţin o perioadă. Din punctul de vedere al românilor, probabil că mulţi vor fi afectaţi, mai ales cei care se află de puţin timp în Marea Britanie. Pe mine, personal, nu cred că m-ar afecta o decizie de a ieşi din UE. Eu am drept de vot de peste 7 ani, voi merge să votez pentru rămânerea în UE. Cred că ar fi mai bine aşa, din punct de vedere al relaţiilor cu Europa, cu lumea, din punct de vedere al economiei, dar şi al libertăţii de mişcare, pentru că toate sunt legate între ele”, a spus pentru Mediafax.ro, Claudiu Avram, 32 de ani. Acesta lucrează în Londra de circa 10 ani, ca manager proiecte în amenajări interioare. Are drept de vot şi va vota joi la referendum pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

Originară din Slatina, judeţul Olt, Amada Udreş locuieşte în Londra de zece ani, unde lucrează în domeniul producţiei textile. Ea a declarat, pentru Mediafax.ro că imigranţii români sunt îngrijoraţi de rezultatul referendumului de joi. „Din păcate, mulţi britanici nu înţeleg implicaţiile economice şi financiare şi sunt influenţaţi de campania agresivă condusă de «Leave Camp». Câţiva dintre colegii mei de serviciu vor vota «Leave», iar justificarea lor este să recâştige controlul asupra imigraţiei, legislaţiei interne şi resurselor financiare. Alţi colegi, cei mai inteligenţi, vor vota «Remain» pentru că le este teamă că ieşirea din U.E. va genera o criză economică ce va dura ani de zile. De asemenea, cei care sunt pentru rămânere în Uniune înţeleg că pentru a avea comerţ cu U.E., Marea Britanie va trebui să plătească în continuare taxe la U.E. şi să accepte legi europene, inclusiv migranţii europeni”, a declarat Amada Udreş, adaugand ca o eventuală ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar afecta-o direct, deşi la acest moment sunt doar speculaţii cu privire la statutul migranţilor. „In primul rând, libera circulaţie dispare, va trebui să trec prin control vamal de fiecare dată. Nu se ştie exact care vor fi regulile pentru imigranţi. Se vorbeşte că cei care locuiesc aici de 10 ani nu vor fi afectaţi, dar nu ştie nimeni cu certitudine”, a mai spus Amada Udreş.

Dragoş Zdrânc, un tânăr de 27 de ani din Alba Iulia care s-a întors recent din Marea Britanie după ce a lucrat un an şi jumătate în comerţ, spune ca: ”Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană are atât părţi pozitive, cât şi părţi negative, însă, per total, cred că ar fi mai bine să rămână. În Londra, de pildă, sunt mulţi imigranţi care fac munca de jos. Această muncă nu o fac şi englezii, iar dacă Marea Britanie ar ieşi din UE, numărul imigranţilor ar scădea foarte mult, ceea ce ar duce, implicit, şi la scăderea economiei”, a spus acesta. El a catalogat experienţa trăită în Marea Britanie ca fiind ”una extraordinară”, însă, dacă ar fi să o ia de la capăt, nu ar mai alege să lucreze în străinătate.

Dacă Marea Britanie va spune «NU» Uniunii Europene, nu puţini sunt românii care şi-au făcut deja bagajele pentru a se întoarce în ţară, mai scrie Mediafax.ro. Cei care au însă deja o afacere în Regatul Unit nu îşi fac griji.

Ruxandra Tutunaru, o tânără de 39 de ani din Craiova, lucrează de doi ani ca gestionar la un magazin românesc din Birmingham. S-a mutat cu întreaga familie în Marea Britanie şi spune că nu regretă alegerea făcută. Nici nu se opune însă ieşirii din Uniunea Europeană.

Cunosc români cărora le este teamă, au bagajele făcute. Sunt prost informaţi. Chiar daca va ieşi din UE, cu siguranţă va dura cel puţin doi ani până când ar putea fi luate măsuri. Probabil vor fi ceva restricţii, cum ar fi să ai minim patru ani aici şi apoi poţi aplica pentru beneficii. Teamă nu îmi este pentru că am copilul la şcoală, soţul lucrează la o companie englezească şi suntem plătitori de taxe. Toţi românii care au dreptul la vot spun că vor vota pentru ieşire”, a declarat Ruxandra Tutunaru.

Cetăţenii britanici sunt chemaţi joi să aleagă între solidaritatea cu popoarele europene şi interesele naţionale, într-un referendum convocat de premierul David Cameron.

Marea Britanie a devenit membră a comunităţii europene în anul 1973, având o serie de beneficii economice şi politice de pe urma apartenenţei la UE. În plus, Marea Britanie a avut permanent un statut privilegiat în Uniunea Europeană, refuzând să devină membră a zonei euro şi a Spaţiului de circulaţie fără frontiere Schengen. De asemenea, Londra are un statut special şi în privinţa contribuţiilor la bugetul comunitar.

Lira sterlină se apropie de maximul ultimelor cinci luni în raport cu dolarul, în condiţiile în care şansele ca Marea Britanie să rămână în UE au crescut considerabil, potrivit estimărilor din piaţă, scrie Bloomberg.

Un indice al „pariurilor”, realizat de Oddschecker, plasează probabilitatea rămânerii în UE la 79%, faţă de 63%, pe 14 iunie, chiar dacă diferenţele din sondaje nu sunt încă definitorii.

Lira sterlină a crescut cu 0,2%, la 1,4676 dolari, după ce se apreciase marţi la 1,4783, cel mai puternic nivel de pe patru ianuarie.

Şi euro s-a apreciat în raport cu dolarul, la 1,12 dolari/euro, în creştere cu 0,17%.

Exit mobile version