Prinşi într-un conflict care nu este al lor, românii din Catalonia sunt temători când vine vorba să îţi imagineze cum o să fie viitorul. Perioada tulbure ar putea lua sfârşit la 21 decembrie, când au loc alegerile regionale.
În cadrul unor interviuri realizate de Adevărul, câţiva cetăţeni români stabiliţi în regiune îşi devăluie frământările pe care le-au acumulat în perioada aceasta de incertitudine.
Stela Vidraşcu este fondatoarea Asociaţiei pentru Difuzarea Culturii Româneşti din Parets del Valles (Barcelona). Femeia trăieşte în Catalonia de 26 ani şi afirmă că acesta este primul moment în care are incertitudini în privinţa viitorului. „Asta o resimţim toti românii care locuim în Catalonia. Este starea de spirit a tuturor de aici: preocupare şi nelinişte“, spune ea. Românca simte că mişcarea separatistă nu este majoritară în rândul populaţiei. „Românii sunt integraţi în Catalonia, trăim alături de catalani, de spanioli, dar dacă regiunea se separă de Spania, imigranţii ar fi cel mai afectaţi. Vor pleca investitorii – deja au făcut-o, sunt 1.883 firme care şi-au mutat sediul în restul Spaniei. Cine va avea probleme în păstrarea locului de muncă? Noi, străinii, românii“, arată Stela Vidraşcu.
În Spania locuiesc peste un milion de români, iar în regiunea Catalonia sunt peste 150.000 români, cei mai mulţi cu rezidenţă. „Românii nu au participat la acest referendum de separare pentru că rezidenţii nu au dreptul de vot. Dintre românii cu drept de vot pe care-i cunosc, nimeni nu a fost la vot“, mai precizează românca. Stela Vidraşcu consideră că separarea unei regiuni, într-o Europa unită, nu ar aduce decât deservicii populaţiei şi provinciei: „Separarea Cataluniei de Spania nu ar aduce beneficii Cataloniei, ci dimpotrivă, s-ar izola mai mult, politic si economic în Comunitatea Europeană. Până la 21 decembrie, ne vom strânge la 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României. Oamenii se bucură să se întâlnească şi să păstreze legătura cu ţara oriunde s-ar afla. Sper să trecem cu bine peste aceste momente tensionate“, conchide românca.
Potrivit sursei citate, Geany Cristache este în Catalonia de 9 ani şi nu vede nimic bun într-o autonomie a Cataloniei. El crede că separarea ar înăspri traiul imigranţilor. „Străinii de rând sunt oricum trataţi prost de către angajatori. Într-o Catalonie autonomă, patronii şi-ar trata angajaţii şi mai rău. Ne spun că nu avem drepturi, că ne plângem toată ziua, nu ne cred când suntem bolnavi, ne taie din salariu 100 euro pentru fiecare zi lipsă, deşi se întâmplă să trebuiască să mergem la medic. Te cred doar dacă te văd leşinat. Dar nu te poţi pune cu ei pentru că te dau afară. O dată nici pentru stomatolog nu m-au învoit să merg“, relatează muncitorul care a lucrat într-un abator dintr-o comună catalană.
Daniel Tecu, preşedintele FADERE (Federaţia asociaţiilor de români din Europa), se teme pentru situaţia românilor din Catalonia. „În ciuda mesajelor optimiste ale Guvernului de la Madrid, şomajul va creşte considerabil in zona Cataluniei în perioada următoare. Chiar şi cele două bănci, Caixa şi Sabadel, au părăsit Catalonia, schimbându-şi sediul la Madrid. Primii care vor avea de suferit vor fi românii. Am făcut apel către românii din Spania: cine ştie locuri de muncă să anunţe şi românii din Catalonia care se gândesc să plece din această regiune“, spune Tecu.