Site icon TIMP ROMÂNESC

Românii din străinătate încurajați să se implice în iniţiative antreprenoriale

Reuniunea consilierilor economici din reţeaua externă de reprezentare a Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, organizată pe 7 iulie, la CCIR, a abordat dezbateri concrete referitoare la activitatea de comerţ exterior a României.

    La eveniment au participat Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Florin Vodiţă, secretar de stat pentru comerţ din cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, Luminiţa Odobescu, consilier de stat la Cabinetul primului ministru, Alexandru Năstase, Secretar de Stat în cadrul Departamentului pentru Investiţii Străine și Parteneriat Public-Privat, Radu Podgorean, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Dumitru Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și Ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr.

       În cadrul evenimentului s-a discutat despre promovarea exporturilor româneşti şi atragerea de investiţii străine durabile în România. Ministrul Mihai Tudose a declarat că instituţiile statului trebuie să-i sprijine pe consilierii economici pentru ca tot mai multe produse românești să ajungă pe pieţele externe: „Ultimele rezultate vă confirmă eforturile deosebite pe care le faceţi marea majoritate dintre dumneavoastră, dar confirmă şi faptul că avem un potenţial enorm şi încă neexploatat, şi din cauza celor de acasă, care nu vă alimentează în timp util cu tot ceea ce este necesar. Orice structură asociativă, prin Ministerul de Externe, prin Departamentul de investiţii străine, va trebui să vă ofere, să vă bombardeze, să vă sufoce cu informaţii despre ceea ce puteţi avea de promovat”, a declarat ministrul Economiei.

      Cu acest prilej, Angel Tîlvăr s-a adresat consilierilor economici din reţeaua externă a MECT şi a făcut o serie de precizări cu privire la priorităţile referitoare la comunităţile româneşti de pretutindeni, din punct de vedere al activităţilor economice. Ministrul delegat a subliniat necesitatea ca românii care trăiesc peste hotare să fie încurajaţi să se implice în iniţiative antreprenoriale proprii şi să îşi unească resursele pentru a putea demara proiecte care să genereze locuri de muncă şi venituri sustenabile.

Este necesar ca românii care trăiesc peste hotare să fie încurajaţi să se implice în iniţiative antreprenoriale proprii şi să îşi unească resursele pentru a putea demara proiecte care să genereze locuri de muncă şi venituri sustenabile”, subliniază deminatrul pe pagina sa de socializare.

Angel Tîlvăr a accentuat nevoia unei mai mari implicări a instituțiilor statului român pentru promovarea de proiecte care să vină în sprijinul celor care trăiesc în afara granițelor. În acest sens, românii care doresc să înceapă o afacere pe cont propriu trebuie să primească un sprijin specific domeniului economic. De asemenea, a vorbit despre amplificarea acțiunilor destinate facilitării reintegrării românilor care doresc să revină acasă.

Ministrul delegat a subliniat importanța coagulării forței investiționale a întreprinzătorilor români, care să contribuie la amplificarea eficienței și consolidarea poziției antreprenorilor în dialogul cu autoritățile române și ale statului de reședință.  A vorbit, totodată, despre necesitatea creării unui climat investițional favorabil atragerii antreprenorilor români care trăiesc în străinătate.

Reuniunile anuale ale reprezentanţilor cu atribuţii de promovare a relaţiilor economice internaţionale ale României au fost iniţiate începând cu anul 2005. Aceste reuniuni au drept scop evaluarea activităţii consilierilor economici din reţeaua de reprezentare externă a MECT, realizarea unor analize ale stadiului raporturilor externe de colaborare economică, comercială şi investiţională ale României, precum stabilirea priorităţilor pentru etapa următoare a activităţii acestor reprezentanţi.

Exit mobile version