Românii din străinătate pot susține rudele rămase în România printr-un program social promovat de Asociația ”Valide Alternative per l’Integrazione” în Padova, Italia.
Programul social ”Oamenii de acasă” este menit să ofere asistență, protecție și integrare ocupațională tinerilor și bătrânilor rămași în țară.
Inaugurat la Bruxelles pe 21 octombrie 2014, ”Oamenii de acasă” își propune să susțină românii ce trăiesc și muncesc în străinatate care doresc să ocrotească membrii familiei lăsați în țară, oferindu-le și finanțându-le servicii sociale.
Programul poate acoperi toate zonele României și de la 1 iunie au fost deschise înscrierile pentru proiectul dedicat copiilor.
Beneficiarii sunt persoanele care trăiesc în România și au rude în străinatate, dar și vârstnicii foarte săraci, fără nici o rudă care să îi poată îngriji.
Serviciile oferite bătrânilor merg de la utilizarea dispozitivelor electronice GPS-GSM (un sistem inovativ în România) pentru a controla de la distanță persoanele singure sau cu probleme de sănătate, până la servicii medicale oferite chiar și la domiciliu (în colaborare cu spitalele), activități de socializare, stimulare cognitivă și asistență pentru comunicarea on-line cu rudele ce trăiesc în străinătate.
În prezent, programul este activ în localitatea Turt (Satu-Mare) și se lucrează la activarea acestuia în alte zone din țară, anunță organizatorii.
Obiectivul programului ”Oamenii de acasă” este cel de a îmbunătăți calitatea vieții persoanelor care vor fi luate în îngrijire. Serviciile vor fi oferite sub supraveghereu unor echipe formate din medici, psihologi, teologi, asistenți sociali, asistenți medicali.