Sumele trimise în România de cei care muncesc peste hotare au scăzut în 2013, atingând cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani. Și în prima lună din 2014 sumele trimise de românii in afara granițelor au fost în scădere, comparativ cu perioadele anterioare, atingând 259 de milioane de euro.
Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice, majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare, au fost anul trecut de numai 3,67 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României.
Valoarea este cu aproape 8% mai mică decât cea înregistrată în 2012, de 3,9 miliarde de euro, şi aproape la jumătate comparativ cu totalul transferurilor din 2008, an în care remiterile au înregistrat un maxim-record de 6,51 miliarde de euro.
În luna ianuarie a acestui an, sumele transferate în ţară au fost de 259 de milioane de euro, nivelul minim al ultimilor doi ani şi cu 6% mai puţin decât în decembrie. De regulă, remiterile sunt mai mici în prima lună a anului pentru că mulţi români plecaţi peste hotare revin în ţară cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi îşi prelungesc şederea.
Conform unui studiu mai vechi al Fundaţiei Soros România, românii care lucrează în afara ţării ar fi strâns 100 de miliarde de euro din 2000 până în 2010.
Lunile de vară aduceau în mod obișnuit un flux mai mare de bani din străinătate pentru că mulţi români se întorceau în ţară pentru concedii. Sectorul construcţiilor rezidenţiale era unul dintre principalii beneficiari ai acestor fluxuri de bani.