Site icon TIMP ROMÂNESC

Românii din Ucraina: Riscăm să fim complet uitaţi!

“Situația românilor din Ucraina e dramatică, la fel și a altor conaționali din preajma granițelor, iar România nu are un plan de a-i sprijini. De aceea am propus să stabilim o strategie în acest sens și să purcedem la aplicare ei imediată”, a precizat vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, Bogdan Diaconu, care a anunţat că va propune Ministerului Afacerilor Externe un proiect de strategie pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării.

 “Voi propune o strategie, prin Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Ministerului de Externe, pentru că este absolut necesar să dăm o coerenţă proiectelor pe care le avem şi să le transpunem în fapte reale, pentru că românii din jurul graniţelor aşteaptă acest lucru de 24 de ani”, a subliniat Bogdan Diaconu în cadrul conferinţei intitulată ‘Informare privind situaţia românilor din sudul Basarabiei (regiunea Odessa, Ucraina)’, desfpşurată ieri.

Decizia vine ca un răspuns la problemele românilor din sudul Basarabiei, subliniate şi de directorul Asociaţiei Basarbia, Anatol Popescu, în cadrul conferinţei: “Comuniatea românească din Basarabia este slab organizată, însă există câteva asociaţii care caută să salveze această viaţă culturală românească. Una este ceea ce se doreşte să fie în sudul Basarabiei şi altffel stau lucrurile în teritoriu. Cele mai grave probleme le avem în domeniul învaţământului, fiind cea mai afectată zonă. Practic, şcolile noastre şi învăţământul sunt faţă în faţă cu politica de desnaţionalizare. Nu este cazul regiunii Cernăuţi, unde 70% din populaţia românofonă se dclară români şi foarte puţini moldoveni”.

Acesta a mai reliefat şi ideea că indiferent ce guvernare a fost la putere, în 23 de ani de independenţă a Ucrainei, întotdeauna românii au fost siliţi să renunţe la identitate, la cultură, istorie, limbă: “Siliţi benevol-forţat, deoarece niciun guvern nu a răspuns doleanţelor comunităţii româneşti. Exemplul cel mai clar este faptul că din 18 şcoli cu predare în limba română, în 1991, am ajuns ca în anul 2013 să nu mărăm numai 5. Peste Ucraina a apărut, acum, această avalanşă de evenimente, deloc dorite şi aşteptate, însă cu părere de rau, ne aflăm în zona imediată a zonei în care au loc confictele, iar situaţia din sudul Basarabiei este cea mai gravă în acest moment şi în acest sens sperăm să avem o atenţie cuvenită din partea autorităţilor de la Bucureşti deoarce riscăm să fim complet uitaţi, cumplet desnaţionalizaţi”.

Exit mobile version