În cea mai mare localitatea cu populație românească din Maramureșul istoric, la Apșa-de-Jos (raionul Teceu, regiunea Transcarpatia), cu prilejul aniversării a 96 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 a avut loc, pe 15 noiembrie, simpozionul “Maramureșul și Marea Unire”.
În cadrul evenimentului au vorbit despre evenimentul istoric Ion Popescu, preşedintele Uniunii Interregionale “Comunitatea Românească din Ucraina”, vicepreședinte la AP a Consiliului Europei, Ionel Ivan, ministru-consilier la Consulatul General al României din Cernăuţi, lect. univ. dr. Ilie Gherheş (Baia Mare), acad. Vasile Tărâţanu (Cernăuţi), directorul Muzeului Maramureşului din Sighet, editorul Tiberiu Morar din Oradea, Ion M. Botoş şi preşedintele Uniunii Regionale ”Dacia” a Românilor din Transcarpatia.
Potrivit bucpress.eu, participanții au vizitat expoziția foto-documentară și au vizionat programul artistic pregătit de către copiii de la Şcoala de Artă din localitate, la care s-au alăturat cu cântece și doine mai vechi cântărețul din Cernăuți, Gheorghe Puiu și ansamblul ”Fetele din Bucovina”.
În aceași zi a avut loc și ședința Secretariatului executiv al Uniunii Interregionale “ Comunitatea Românească din Ucraina”(UI CRU) în cadrul căreea s-a discutat despre pregătirea Congresului al III al UI CRU (2015); despre desemnarea reprezentanților UI CRU la Congresul Românilor de Pretutindeni.
S-a luat decizia de a invita organizațiile membri-colectivi ai UI CRU să înceapă pregătirile privind organizarea Congresului III al UI CRU în toamna anului 2015; de a confirma (s-au reconfirma) reprezentanții din partea organizațiilor respective în componența Consiliului Național al UI CRU cu mandat de delegat la Congresul al III al UI CRU (în conformitate cu statutul și Regulamentul intern fiecare membru-colectiv va avea câte 1 reprezentant în Consilul Național și cu drept de vot hotărâtor la Congres).
În cadrul ședinţei Secretariatului executiv al Uniunii Interregionale “Comunitatea Românească din Ucraina” s-a hotărât desemnarea a trei reprezentanți din partea UI CRU ca delegați la Congresul Românilor de Pretutindeni cu delegarea acestora în componența comitetului organizatoric al Congresului – Vasile Tarâțeanu, președintele Senatului UI CRU, Președinte al Fundației de binefacere ”Casa Limbii Române”, Aurica Bojescu, președintele secretariatului executiv UI CRU, președinte executive al Centrului Bucovinean Independent de Cercetări Actuale şi Ion Botoș, Președinte al Uniunii Regionale ”Dacia” a Românilor din Transcarpatia.
După vizitarea muzeului etnografic din localitate, pe 16 noiembrie, delegațiile oficiale s-au deplasat la Apșa-de-Mijloc (raionul Rahău) pentru al comemora și depune flori la mormântul lui Mihai Dan (”Omul lui Dumnezeu”), delegatul românilor din dreapta Tisei la Congresul de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, se menţionează în Comunicatul Secretaritatului executive al Uniunii Interregionale “Comunitatea Românească din Ucraina”.