În regiunea Cernăuţi (Ucraina), inclusiv în Circumscripţia electorală nr. 206, din componenţa căreia fac parte majoritatea localităţilor româneşti din cele patru raioane cu populaţie majoritară românofonă, scrutinul a început la timp şi decurge fără incidente semnificative. Până la ora 15.00, la secţiile de votare din cele 4 circumscripţii electorale își exprimaseră votul 40,48 % din bucovinenii cu drept de vot. Astfel, în Circumscripţia electorală nr.204 (cu centrul în or. Cernăuţi) votaseră 39,51% dintre alegători, în nr. 205 (Storojineţ) – 42,22%, 206 (Noua Suliţă) – 36,29%, iar în 207- 40,48%.
La secţia de votare nr. 730243, cu sediul în Gimnaziul din Boian-Hliniţa, până la ora 10.00 votaseră 72 din cei 1.766 de alegători. După cum ne-a informat Valeri Samoilov, preşedintele ei, la faţa locului se află câte doi observatori din partea principalilor candidaţi la preşedințiaal Ucrainei, iar în drum se porneau cu şoferul Bogdan Iavorschi trei membri ai secţiei respective – Victoria Fluieraş, Georghe Zapotinschi, Maria Iablonska, însoţiţi de miliţianul Olga Zavadska din Cernăuţi, care, cu urna mobilă, urmau să se deplaseze la 18 cetăţeni care nu pot să se deplaseze la secţia de votare. Căpitanul de miliţie Mihail Opaiţ mi-a spus că are grijă de păstrarea ordinii publice, de buletine şi documentaţia electorală încă de vineri seara şi până la acea oră totul era normal.
La altă secţie de votare din sat, situată în localul Casei de Cultură din localitate, votaseră 184 de alegători din cei 1.918 înscriși pe listă. De la Dumitru Dârda, preşedintele comisiei, am aflat că procesul decurgerii votării este supravegheat de 4 reprezentanţi ai candidaţilor, dar şi de doi observatori din România – Alina Parpalea şi Cristina Rădoi, din partea OSCE.
Aproximativ aceeaşi situaţie era şi la secţia de votare nr. 730251, situată în incinta Căminului Cultural din Mahala. Preşedintele comisiei, Alexandru Harabagiu, ne-a informat că până la acea oră votase 353 din cei 2.200 de alegători, la faţa locului fiind prezenţi patru observatori din partea candidaţilor la cel mai înalt post de stat, iar dimineaţă la secţia respectivă au fost Ihor Gavrada şi Tatiana Şopelko, reprezentanţi ai Organizaţiei obşteşti regionale „Comitetul alegătorilor”.
Activismul înalt al locuitorilor satelor Boian şi Mahala e o mărturie că ei, asemenea tuturor bucovinenilor, doresc ca în ţară, în sfârşit, să fie pace şi ordine, să înceteze conflictele armate, iar Ucraina să devină membră a Uniunii Europene. (corespondență de la Nicolae Toma, Zorile Bucovinei, foto prof. Nicolae Hăuca)