Site icon TIMP ROMÂNESC

Românii din Valea Timocului se mobilizează pentru alegerile în Consiliul Minorității Naționale

Alegerile parlamentare anticipate care au avut loc în Serbia nu au adus niciun loc de deputat pentru românii din Serbia, aceștia neavând liste proprii, preferând săs suțină diferitele partide politice cu care au încheiat protocoale de colaborare.

Iniţiativa Românilor din Serbia (condusă de Boian Bărbuță), Românii Independenţi din Serbia (din Voivodina, condusă de Dorinel Stan) şi Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo (condusă de Tihan Matasarevici) au sprijinit Partidul Democrat (care a obţinut 19 mandate).

 Mişcarea Democrată a Românilor din Serbia (condusă de Nataşa Toşici) a mers pe listele musulmanilor din Sandjak (zona Novi Pazar – Raška) – Partidul Acţiunii Democratice (care a obținut 3 mandate).

Partia Neamului Rumânesc (condus de Predrag Balaşevici) a participat doar la alegerile locale anticipate din Bor și Negotin, dar a reușit să obțină, la limită, un loc de deputat în Consiliul Municipal Bor.

„Mi-am dorit, în primul rând, să se audă despre românii din Serbia şi să se audă că există un partid numit Mişcarea Democrată a Românilor din Serbia, care fiinţează de 23 de ani şi care acum iese la alegeri. Trebuie să se audă şi vocea noastră în Parlamentul Serbiei. Eu nu aştept să devin eu deputat, pentru că sunt pe locul 7 pe lista condusă de Sulejman Ugljanin, aştept ca prin cei ce vor intra în Parlament să se audă de toţi românii din Valea Timocului, de românii pe care îi reprezint eu şi partidul nostru”, a declarat înainte de alegeri Nataşa Toşici, preşedintele Mişcarea Democrată a Românilor din Serbia.

Comentând rezultatele recentelor alegeri, Boian Bărbuță, președintele Inițiativei Românilor din Serbia, a declarat pentru www.viitorulilfovean.ro/timpromanesc că important este ca de aici înainte românii din Serbia trebuie să înțeleagă cât de important este să fie uniți și să fie alături pentru alegerile care vor avea loc în toamnă, pentru Consiliul Național al Minorităților. ”În Serbia nu există, ca în România, intrarea automată a minorităților naționale în parlament. Asta s-ar putea întâmpla doar dacă se schimbă Constituția Serbiei. Noi ne vom întâlni sâmbătă, la Donji Milanovac (locul în care, cu mulți ani în urmă a avut loc prima ședință a primului consiliu românesc din Timoc – n.r.), pentru a discuta despre lista candidaților proprii la Consiliul Minorităților Naționale. Vrem să chemăm toți românii din Serbia să se reunească și să voteze pentru Consiliu Minorității Române.

Credem că acum poate fi o zi istorică pentru comunitatea românească din Valea Timocului, pentru că românii din Timoc au posibilitatea de a-și trimite reprezentanți în Consiliul Național al Minorității Naționale a Românilor din Serbia și de a nu mai accesa listele pentru consiliul așa-zisei minorități vlahe, și să consemnăm astfel dorința noastră unanimă de a fi români adevărați”.

Boian Bărbuță a mai spus că participarea pe lista comunității române este deschisă oricărei organizații autentice românești din Serbia.

Consiliul Naţional al Minorităţilor din Serbia este ales de reprezentanții a 19 minorităţi și are participă la luarea unor decizii domeniul cultural, informaţional, în privinţa folosirii limbii şi învăţământului.

Registrul de consiliile naționale este ținut de Ministerul Drepturilor Omului și Minorităților.

Exit mobile version