Susținătorii Brexitului folosesc cheltuielile făcute de Marea Britanie pentru întreținerea în penitenciare a deținuților din celelalte state europene (cu accent pe statele est-europene, printre care și România) drept argument pentru părăsirea UE. Potrivit unui articol publicat de express.co.uk., numărul condamnaților români din închisorile britanice a crescut semnificativ în ultimii ani, în timp ce penitenciarele din România sunt tot mai goale. În statistica general însă, din cei 10.500 de cetățeni străini întemnițați în penitenciarele britanice anul trecut, mai puțin de jumătate (4.600) erau cetățeni UE, în creștere însă față de începutul anilor 2000.
Datele prezentate de susținătorii ieșirii Marii Britanii din UE mai arată că numărul polonezilor din închisorile britanice era anul trecut de 867, în timp ce români erau 614 și lituanieni – 542, iar costurile întemnițării acestor cetățeni UE sunt suportate de contribuabilii britanici.
Astfel, costurile cu deținutii polonezi se ridică la 30 de milioane de lire sterline, cu românii la 22 de milioane de lire sterline și cu lituanieni la 17 milioane de lire sterline.
Aceeasi sursă menționează că, pe de altă parte, numărul deținutilor din închisorile din Europa de Est a scăzut semnificativ odată cu aderarea acestor state la UE. Astfel, România are cu 3.882 mai puțini condamnați în închisorile sale, Letonia cu 3.092, iar Polonia cu 2.997.
Curtea Europeană de Justiţie a interzis autorităţilor germane extrădarea în Ungaria şi România a unor persoane suspecte, apreciind că acestora le-ar fi încălcate drepturile fundamentale, din cauza condiţiilor din închisori.