Site icon TIMP ROMÂNESC

Românii vor tratament egal cu cel acordat cehilor

România ar putea să nu ratifice un recent semnat acord de liber schimb între Canada şi UE în cazul în care Ottawa nu va renunţa la condiţiile de obţinere a vizei impuse românilor, scrie EuObserver, citatde Rador. Recent, chiar ministrul de Externe Titus Corlățean s-a referit la o asemenea posibilitate referindu-se la libera circulaţie a cetăţenilor români și la un tratament egal cu cel acordat cehilor, ale căror vize vor fi suspendate, după cum a promis chiar premierul canadian, Stephen Harper.

Acordul comercial cu Canada, considerat ca un preambul la un acord mult mai important între UE şi SUA, care urmează a fi încheiat, nu poate intra în vigoare până când Parlamentul European şi parlamentele tuturor celor 28 de sate membre ale UE nu vor ratifica şi ele tratatul, la fel cum a făcut-o şi parlamentul canadian.

În cel mai bun caz, acordul ar urma să intre în vigoare cel mai devreme în anul 2015. Praga a dat deja de înţeles că va bloca ratificarea în cazul în care renunţarea la vize nu se va materializa.

Spre deosebire de România şi Bulgaria, care au avut întotdeauna nevoie de vize pentru Canada, Republica Cehă s-a bucurat de un regim fără vize între anii 2007 şi 2009, când Ottawa a hotărât să reintroducă regimul vizelor din cauza marelui numă de azilanţi romi veniţi dinspre Cehia. Dar „aspectele pozitive” survenite în privinţa cererilor de viză din Cehia au făcut guvernul candian să se răsgândească din nou.

În privinţa României, ministrul canadian al comerţului, Ed Fast, a declarat, potrivitn presei canadiene, că „se acordă o mare importanţă relaţiilor cu ţări precum România şi Bulgaria şi credem că vom putea rezolva situaţia într-un timp scurt sau mediu”, dar a dat de înțeles că Guvernul Canadei nu se teme că România ar putea „deraia” acordul de liber schimb.

Între timp, ambasadorul UE în Canada, Marie-Anne Coninsx, a sugerat că acordul ar putea fi parţial aplicat mai devreme, nemaiaşteptându-se procesul de ratificare.

„Credem că intrarea în vigoare s-ar putea face în 2015, dar nu este exclus – iar noi verificăm asta – să fie posibilă o punere provizorie în aplicare”, a declarat ea în ziarul (canadian) „Globe and Mail”. Ambasadoarea nu a specificat care anume aliniate din acord ar putea intra în vigoare mai devreme, dar a spus că s-ar putea ca Parlamentul European să aprobe acele aliniate ale acordului care intră sub jurisdicţie exclusivă.

Secţiunile rămase, care se referă la politicile de la nivelul statelor membre, ar putea intra în vigoare mai târziu, de îndată ce toate cele 28 de state membre vor fi ratificat tratatul”, a mai subliniat ambasadoarea.

Exit mobile version