În perioada 10-25 septembrie 2023 are loc, la Riyadh, Regatul Arabiei Saudite, cea de-a 45-a sesiune extinsă a Comitetului Patrimoniului Mondial. România este prezentă, în calitate de observator, cu o delegație condusă de Diana Baciuna, secretar de Stat în Ministerul Culturii. Din delegație fac parte ambasadorul Simona-Mirela Miculescu, delegatul permanent al României pe lângă UNESCO, Irina Iamandescu, director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului și punct focal național pentru Convenția UNESCO din 1972, Andrei Luca, director în cadrul MAE, Felix Marcu, manager al Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, și Raluca Grama, șef secție patrimoniu mondial, Institutul Național al Patrimoniului.
Comitetul Patrimoniului Mondial se reunește o dată pe an în sesiune ordinară și este organismul responsabil pentru implementarea Convenției UNESCO din 1972 privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural. Printre principalele atribuții ale sale sunt alocarea bugetară a Fondului Patrimoniului Mondial și deciderea înscrierii siturilor în Lista Patrimoniului Mondial și Lista Patrimoniului Mondial în Pericol. Comitetul Patrimoniului Mondial examinează, de asemenea, raporturile privind starea de conservare a siturilor înscrise în Listele Patrimoniului Mondial, inclusiv lista siturilor în pericol, și solicită Statelor Membre la Convenție să întreprindă acțiuni pentru remedierea anumitor probleme identificate în managementul acestora.
La reuniunea de la Riyadh sunt prezenți reprezentanții statelor membre la Convenția UNESCO din 1972, organizații internaționale și ONG-uri.
Pe agenda reuniunii de anul acesta se află două puncte de interes pentru țara noastră, anume Starea de conservare a siturilor înscrise în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, respectiv a sitului Peisajul cultural minier Roșia Montană și Starea de conservare a siturilor înscrise în Lista Patrimoniului Mondial – Păduri primare și seculare de fagi din Carpați și alte regiuni ale Europei.