Site icon TIMP ROMÂNESC

Rusia vrea să explice Consiliului de Securitate al ONU problema copiilor ucraineni

Rusia intenționează să organizeze o reuniune informală a Consiliului de Securitate al ONU la începutul lunii aprilie (când Rusia va deține președinția rotativă a consiliului), pe tema „situației reale” a copiilor ucraineni duși în Rusia.

Rusia a numit problema „total exagerată” și a spus că Moscova dorește să explice, la ședința Consiliului de Securitate, că minorii au fost duși în Rusia pentru a-i proteja de pericolul activităților militare și că, dacă situația va fi sigură pentru copii, intenționează să-i returneze.

Anunțul vine după ce Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin pentru crime de război legate de presupusa răpire de copii ucraineni.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat luni într-o conferință de presă că Moscova a planificat reuniunea consiliului cu mult înaintea anunțului de vineri al CPI.

Instanța a declarat că solicită arestarea lui Putin pentru că „este presupus responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a (copiilor) și pentru cea de transfer ilegal a (copiilor) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.

Anunțul mandatelor pentru Putin și Maria Lvova-Belova, comisarul pentru Drepturile Copilului în Biroul Președintelui Federației Ruse, a fost salutat de Ucraina ca un prim pas către tragerea la răspundere pentru crimele care au urmat invaziei din februarie 2022.

Anunțul CPI a fost respins de Moscova, care nu recunoaște CPI, considerând acțiunea „nulă din punct de vedere juridic” și „revoltătoare”.

Pe de altă parte, luni, și Rusia a anunțat deschiderea unui  dosar penal împotriva procurorului și judecătorilor CPI, declarând că nu există motive de răspundere penală din partea lui Putin, iar șefii de stat se bucură de imunitate absolută în temeiul convenției ONU din 1973.

Un raport al Comisiei de anchetă a ONU privind Ucraina menționează că există dovezi ale transferului ilegal a sute de copii ucraineni în Rusia, că atât părinții, cât și copiii au dificultăți în stabilirea contactului, sarcina căzând în primul rând asupra copiilor și că există riscul ca aceștia să nu poată să ia legătura cu familiile. Acesta a concluzionat că deportările forțate „încalcă dreptul internațional umanitar și constituie o crimă de război”.

Potrivit guvernului ucrainean, de la începutul războiului, 16.226 de copii au fost duși în Rusia.

Exit mobile version