Tot mai mulți adulți conștientizează că unui copil nu trebuie să îi fie interzis accesul la Internet, ci doar trebuie ajutat să navigheze evitând pericolele. În primele trei luni ale anului, pe portalul www.siguronline.md s-a dublat numărul părinților și tutorilor care au cerut sfaturi despre cum ar putea să asigure pentru copii o navigare online în siguranță. Proiectul aparține Centrului Internațional ”La Strada”. În majoritatea cazurilor, adulții au întrebat experții despre cum ar putea să instaleze de dispozitivul copilului un program de control parental. În alte cazuri părinții sau tutorii micuților au raportat consultantului conținuturi dăunătoare sau chiar prezumate cazuri de abuz online.
Potrivit experților, în funcţie de vârsta lor, copiii utilizează diferit noile tehnologii. În aceste condiții, este practic imposibilă găsirea unei soluţii universale, valabile pentru siguranţa online a tuturor copiilor.
”Mulţi părinţi deja cunosc şi folosesc diverse unelte de control parental care ajută la utilizarea mai eficientă şi mai sigură a Internetului de către copiii lor. Pe de altă parte, sunt și din cei care nu cunosc deloc despre faptul că unele siteuri pot fi blocate, iar conținutul pe care ajuge să îl vadă copilul lor online poate fi filtrat. Ce trebuie să știe ei este că interzicerea accesului la Internet în niciun caz nu este o soluție. Copiii oricum vor găsi o cale să acceseze Internetul, iar online pot fi traumatizați de comportamente sau conţinuturi dăunătoare. Prin urmare, este important ca responsabilizarea şi educaţia să înceapă în primii ani ai copilăriei, dar să fie consolidate și prin alte măsuri de protecţie, precum programele de control parental”, susține Angela Palancean, coordonatoarea proiectului Siguronline.md.
Portalul www.siguronline.md a fost lansat în ianuarie 2013 în ideea că Internetul, tehnologiile informaţionale şi de comunicare pot ajuta copiii şi tinerii să cunoască, să înveţe și să se dezvolte. Misiunea portalului este promovarea şi utilizarea în condiții de siguranță şi responsabilă a Internetului de către copii, inclusiv cu sprijinul şi implicarea specialiştilor, părinţilor şi profesorilor. Acesta oferă informaţii şi sfaturi relevante, dar şi o linie de consiliere şi raportare a cazurilor de abuz online.