Site icon TIMP ROMÂNESC

S-a propus mărirea de la cinci la zece ani a valabilității pașapoartelor românești

Preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, deputatul Constantin Codreanu, a semnalat în cadrul declarației politice susținute marți, 13 iunie, o problemă ce îi afectează pe toți concetățenii din afara granițelor țării și majoritatea cetățenilor români cu domiciliul în țară: valabilitatea documentele românești de călătorie în străinătate.

Legea 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate stabilește o valabilitate de 5 ani a pașapoartelor simple electronice, eliberate de Serviciile Publice Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple. Taxa de pașaport, stabilită de Compania Imprimeria Națională este de 258 de lei, iar valabilitatea pașaportului simplu electronic este de două ori mai mică decât cea a Cărților de Identitate.

”Valabilitatea pașaportului simplu electronic este dublu inferioară față de cea a pașapoartelor din majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene cum ar fi Austria, Cehia, Franța, Germania, Italia, iar lista continuă. Termenul de valabilitate de cinci ani, ce nu are o justificare întemeiată, presupune pierdere de timp și resurse, atât din partea cetățeanului, cât și a Serviciilor Publice Comunitare pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor. Românii suportă, în 10 ani, costuri cu mult superioare, de 2, 3, 4 și chiar de 5 ori mai mari decât cele plătite pentru pașapoarte de către alți cetățeni ai altor state europene”, a transmis parlamentarul.

În vederea clarificării acestei situații discriminatorii, deputatul PMP a adresat o interpelare Ministerului Finanțelor Publice, în vederea obținerii unui răspuns cu privire la aceste costuri. De asemenea, a pregătit și depus astăzi, având sprijinul mai multor colegi din toate grupurile parlamentare, un proiect de Lege de modificare și completare a Legii 248/2005, în sensul măririi termenului de valabilitate al pașapoartelor românești de la 5 la 10 ani, după modelor majorității statelor europene.

”Proiectul depus se bazează pe o analiză comparativă detaliată a situației în domeniu din majoritatea statelor UE. Prin această măsură vom putea descărca din sarcinile Serviciilor Publice Comunitate pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple, ce se confruntă cu personal insuficient. Totodată, îi vom scuti pe români de costurile financiare și de timpul alocat, pe care le suportă astăzi, absolut nejustificat”, a fost mesajul transmis de Codreanu.

Exit mobile version