Din 27 septembrie 2023 până pe 8 ianuarie 2024, un număr de 46 de lucrări – picturi, desene, gravure – semnate Pablo Picasso şi alte zeci de lucrări de artă plastică semnate de artişti români contemporani, influenţaţi de opera celei mai importante figuri a artei moderne vor fi expuse la București la Muzeul de Artă Recentă în cadrul expoziției ”Efectul Picasso”.
Expoziția de la București este una din cele 42 de expoziții organizate în 8 țări care vor deschide astfel de expoziții pentru marcarea a 50 de ani de la moartea lui Picasso, România fiind singura țară dintre statele central- și est-europene care face parte din amplul proiect lansat de Spania și Franța, printr-un parteneriat guvernamental.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Musée National Picasso-Paris.
Directorul MARe, Erwin Kessler, initiator al proiectului, a explicat pentru RRA, că în întreg muzeul va fi doar despre Picasso și influența sa asupra artei românești din anii 60 până la ora actuală. Asta înseamnă 46 de lucrări de la Musée National Picasso-Paris și 60 de lucrări realizate de 33 de artiști români, de la Corneliu Baba până la Mircea Cantor. Este o expoziție nu doar de amploare din punct de vedere cantitativ, ci este o expoziție de amploare din punct de vedere al acoperirii în istoria artei. Este o expoziție care încearcă să explice de ce după căderea realismului socialist, la mijlocul anilor 60, se conturează nu o artă de noua avangardă în România, ci mai degrabă o artă care remodernizează, regăsește idiomul, practicile și mai ales spiritualitatea interbelică.
Biletele au fost deja puse în vânzare, iar prețul unui tichet care permite accesul în sălile expoziției este de 38 de lei/persoană. Pentru studenți prețul scade la 19 lei, iar pentru pensionari – la 14 lei/persoană.