Faptul că se aruncă bunuri de consum care ar putea fi reparate are un impact profund asupra mediului: anual, în Uniunea Europeană se folosesc 30 de milioane de tone de resurse, se produc 261 de milioane de tone de emisii de CO₂ echivalent și se generează 35 de milioane de tone de deșeuri. Consumatorii care aleg să înlocuiască un bun în loc să-l repare pierd aproximativ 12 miliarde de euro anual. Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, 77 % din cetățenii Uniunii Europene ar prefera să repare un bun stricat decât să cumpere unul nou.
Cu 590 voturi pentru, 15 împotrivă și 15 abțineri, Parlamentul European și-a adoptat poziția de negociere referitoare la noi norme care consolidează dreptul la reparare și reduc impactul consumului în masă asupra mediului.
Propunerea urmărește încurajarea consumului sustenabil, prin simplificarea reparării bunurilor defecte, reducerea deșeurilor și sprijinirea sectorului reparațiilor.
Cu excepția cazului în care reparația nu este posibilă, în perioada de garanție legală vânzătorii vor trebui să acorde prioritate reparațiilor atunci când sunt mai ieftine sau egale cu costul înlocuirii și, după repararea produsului, să extindă cu un an garanția legală. Eurodeputații propun ca în perioada de reparație producătorii să împrumute clienților dispozitive de înlocuire (mașinile de spălat, aspiratoarele, telefoanele mobile și bicicletele), iar dacă produsul nu poate fi reparat să ofere la schimb un produs recondiționat.
Potrivit poziției Parlamentului, reparatorii independenți, furnizorii de servicii de recondiționare și utilizatorii finali vor avea acces, la un cost rezonabil, la toate piesele de schimb, informațiile și instrumentele necesare pentru a face reparații.
Platforme online vor ajuta consumatorii să găsească serviciile locale de reparații (inclusiv „cafenelele de reparații”, adică locurile unde diverși voluntari își oferă serviciile de reparație) și vânzătorii de bunuri recondiționate din zonă. Pentru ca reparațiile să devină mai atractive și mai accesibile, deputații propun să li se ofere consumatorilor bonuri și alte stimulente financiare prin fonduri naționale pentru reparații.
După ce Consiliul își adoptă poziția de negociere, pot începe discuțiile cu Parlamentul. Prima reuniune va avea loc pe 7 decembrie.