Site icon TIMP ROMÂNESC

”Să se declare cinstit ceea ce cred că sunt”

”La recensământ, cetățenii Rep. Moldova, trebuie să se declare cinstit ceea ce cred că sunt. Dacă vor să-şi pună un scut, să se declare români.”, a declarat președintele Traian Băsescu, pentru Adevarul.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor în Republica Moldova se va desfăşura în perioada 12-25 mai și va cuprinde patru tipuri de chestionare: 1CL – Chestionar clădire locuință, 2P – Chestionar persoană, 3SCL – Chestionar spațiu colectiv de locuit și 4S – Chestionar pentru persoana cu şedere temporară pe durată de până la 12 luni.

În cadrul chestionarului referitor la persoană, cetățenii trebuie să răspundă și la întrebări legate de caracteristicile etno-culturale. Persoanele chestionate vor trebui să precizeze, la libera declarație, care le este naţionalitatea (apartenenţa etnică).

La recensămîntul din acest an, se vor colecta în premieră și informaţii despre unităţile de locuit şi spaţiile colective de locuit.

Recensământul populaţiei şi al locuinţelor din rep. Moldova își propune să obțină date despre numărul populaţiei, repartizarea ei teritorială, caracteristicile demografice, etno-culturale, educaţionale şi economice, fondul de locuinţe şi clădiri de locuit, și să evalueze condiţiile de trai. Acest exercițiu va curprinde și cele mai mici localități din țară.

Informația din chestionar este confidențială, iar la colectarea datelor vor fi implicați peste 11.000 de recenzori.

Ultimul recensământ al populației din Rep. Moldova a fost realizat în anul 2004.

Instituția responsabilă de asigurarea metodologiei, organizarea şi efectuarea recensământului, prelucrarea datelor obţinute, generalizarea şi diseminarea rezultatelor este Biroul Naţional de Statistică.

Rep. Moldova este prima țară din spațiul ex-sovietic care realizează un asemenea recensământ, când se va număra nu doar populația, ci și locuințele, ca și în Uniunea Europeană.

Exit mobile version