Tânărul muzician Sabin Laviniu Penea este invitat să participe la unul dintre evenimentele belgiene cu mare priză la public, FESTIVALUL PLAZEY– CAFÉ PLAZEY, care se desfășoară între 4 august și 30 septembrie 2021, în parcul Elisabeth din Koekelberg, Bruxelles. ICR Bruxelles susține participarea artistului la eveniment, ceare loc în fiecare miercuri, vineri și duminică și conține programe de muzică, sport și alte activități culturale.
Recitalul de vioară „Tezaur” al violonistului Sabin Penea de vineri, 20 august 2021, de la ora 20.00 celebrează și onorează moștenirea muzicală unică a spațiului cultural românesc, atât de divers și contrastant.
Program „Tezaur”: Eugène Ysaye – Sonata 1 in g mol op.27, p.1 Grave (compozitor belgian, mare admirator al lui George Enescu); J.S.Bach – Solo Sonata in g mol BWV1001/ Adagio/Fuge/Sicilliana/Presto; Eugène Ysaye – Sonata 3 in d minor op.27, Ballad; G. Enescu – Le Menetrier; Ion Voicu – Morning after the wedding; Romanian folk songs & dances selection; Blues rock – impro!
Sabin Penea a debutat în muzica clasică, care l-a condus în întreaga Europă. S-a regăsit recent în stiluri din ce în ce mai diverse, de la muzica bizantină și otomană la jazz și funk-rock. Născut pe 5 aprilie 1988, în Tulcea, violonistul Sabin Laviniu Penea se poate mândri cu un traseu profesional interesant, el obținând licența și primul masterat în cadrul Universității Naționale de Muzică București, sub îndrumarea lui Gabriel Croitoru, după care a studiat sub îndrumarea Silviei Marcovici la Kunst Universität Grazîn Austria. Apoi a obținut al doilea titlu de master sub îndrumarea lui Sebastian Hamann la Musik Hochschule Freiburg im Breisgau, Germania. A câștigat recent Premiul I – categoria C, pentru violoniști născuți între ianuarie 1988 – decembrie 2001, la Concursul Internațional de Muzică Kreutzer, desfășurat în august 2021 la Liège, Belgia, surclasând 20 de finalişti din 8 ţări. Laureat și la Plovdiv (Bulgaria) și St-Girons (Franța), a concertat alături de Orchestra Națională Radio și Young Famous Orchestra, împărțind scena cu nume mari, ca Dan Grigore, Mihaela Martin, Frans Helmerson, Răzvan Popovici, Diana Kettler, Justus Grimm, Alexander Sitkovetsky, în țări precum Grecia, Turcia, Elveția, Bulgaria, Croația, Italia, Austria, Germania, Franța, Belgia, Maroc și China. Face parte din ansamblul de muzică veche „Anton Pann”, ce explorează și recuperează repertoriul și stilistica practicată în spațiul românesc înainte de secolul al XIX-lea.
De 30 de ani, FESTIVALUL PLAZEY oferă momente muzicale asigurate, atât de soliști cunoscuți, cât și de tineri aflați la început de carieră. Alegerea repertoriului aparține muzicienilor, muzica clasică, dar și cea tradițională fiind prezente în program.Evenimentuleste organizat deCentrul comunitar Koekelberg De Platoo, Bruxelles împreună cu GC De Zeyp.