Site icon TIMP ROMÂNESC

Salonul artiștilor români stabiliți în Marea Britanie

Institutul Cultural Român de la Londra găzduiește și organizează „Salonul artiștilor români stabiliți în Marea Britanie”, o platformă expoziţională de sprijinire a artiștilor români care traiesc, lucrează și creează în Marea Britanie, dar și a artiștilor români dornici să se lanseze pe piața britanică.

Lucrările artiștilor Mircea Teleagă, Anca Ștefănescu, Bogdan Mihai Radu, Nora Blaj, Cristian Ștefănescu, Doina Moss, Ioana Man, Ionela Flood, Irina Dragos, Sorin Giurgea, Andreea Pușcașu vor fi expuse la sediul ICR Londra, în Sala Enescu, timp de două săptămâni, până pe 19 octombrie.

„Salonul artiștilor români în Marea Britanie” urmărește promovarea artiștilor aflați la început de carieră, ale căror creații să fie expuse alături de cele ale unor artiști consacrați deja în spațiul britanic, așa cum sunt: Mircea Teleaga, Nora Blaj, Anca Ștefănescu și Bogdan Mihai Radu.
Născut în 1989, Mircea Teleagă este apreciat de critici ca fiind unul dintre cei mai promițători artiști români ai momentului. Este licențiat în arte vizuale și ilustrație la Coventry University, în 2013, și a programului de master în pictură la Slade School of Fine Art, University College London. Teleagă practică o pictură distinctivă la nivel expresiv și tehnic, cu straturi de culoare suprapuse în imagini, peisaje și locuri situate la granița dintre figurativ și abstract. În lucrările sale prezente în expoziții din Londra, Coventry, Cardiff și Birmingham se manifestă o constantă tensiune între spațiul natural și cel construit, între memorie și istorie – teme centrale explorărilor sale teoretice. În decursul ultimilor patru ani, Mircea Teleagă a fost câștigătorul unor rezidențe importante în Marea Britanie, precum cele de la Coventry Pod (2013-2014), Academy of Visual Arts Hong Kong Baptist University (2016) și Sarabande Foundation Londra (2016-2018). În prezent, artistul trăiește și lucrează în Londra.

Artista internațională Nora Blaj, trăiește și pictează în UK și are numeroase expoziții personale în Marea Britanie, Romania, Austria, Germania, Olanda și Rusia. În 2008 obține premiul pentru cel mai bun artist al anului la Timișoara, iar în 2020 Nora Blaj este decorată de președintele României Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria “Artele plastice”.

Bogdan Mihai Radu, născut în 1979 la Sibiu, trăiește la Londra, pictează, expune și vinde în capitala Marii Britanii, iar anul trcut a fost selectat de Royal Academy of Arts pentru Summer exhibition. A plecat din România după ce a câștigat premiul I la un concurs din Oxford, iar după câteva luni de muncă și viață în Londra a decis să se stabilească în Marea Britanie, unde, la nici un an distanţă de la „relocare” oferă publicului prima sa expozitie personală în ţara lui Shakespeare, la ICR Londra. Până acum, cel mai „vizibil” dintre vizitatori pare să fie fostul premier britanic Tony Blair. Lucrările lui Bogdan Mihai Radu se află în colecţii private din ţară şi din străinătate (Germania, Olanda, SUA, Franţa, Polonia etc.), precum şi în colecţiile personale ale lui Silviu Purcărete, Constantin Chiriac, Oana Pellea, Rodica Popescu-Bitănescu, Barbara Stamm, Bebe Cotimanis sau Laurent Tourette.

Născută în 1974, Anca Ștefănescu a început să studieze pictura la vârsta de 12 ani. De atunci, arta a fost întotdeauna pasiunea ei, iar în 1999 a absolvit Masterul de Arte Plastice, specializarea pictură, Universitatea Națională de Arte București.In present locuiește și creează lângă Oxford, iar în ultimii ani a avut numeroase expoziții în Europa și SUA unde a și primit mai multe premii printre care amintim pe cele mai recente: „5th Place Award” ALL Women Artist, Contemporary Art Gallery Online – Annapolis, MD, USA, March 2019; „6th Place Award” Open / No theme, Contemporary Art Gallery Online – Annapolis, MD, USA, February 2019; „Honourable Mention” 2nd Annual Women Artists Art Exhibition, Fusion Art Gallery, Palm Springs, CA, USA, January 2019.

Doina Moss este arhitectă şi liber profesionistă din 1991, iar acum este Senior Architect, Project Architect al biroului Mellersh&Harding Building Consultancy. Printre pasiunile ei se numară și pictura, ea expunând pâna acum la Londra, Balcic și București, facând o pasiune pentru lucrări inspirate din viața Reginei Maria și pentru peisaje urbane.

Artistul Cristian Ștefănescu, stabilit la Londra, s-a născut în 1968 la București. A obținut o diplomă de masterat în 1992 la Universitatea Tehnică de Construcții București. După ce și-a petrecut mai bine de un deceniu din viață predând la Universitatea Tehnică de Construcții București, Cristian a trecut de la mediul academic la Tehnologia Informației ocupând diverse poziții de conducere în companii multinaționale din Europa. În cele din urmă, în 2018, împreună cu soția sa, pictorița Anca Ștefănescu, s-au mutat la Londra, unde și-au deschis propriul studio de artă, dedicându-și timpul în întregime artei.
În seriile sale abstracte, Ștefănescu folosește fotografiile pentru a deconstrui și altera realitatea în scopul de a obține imagini abstracte, deoarece, prin definiție, gândirea abstractă cuprinde un proces mental, iar un obiect abstract nu există în timp sau spațiu, ci mai degrabă există ca un gând, ca o idee.

Ioana Man s-a născut în anul 1992 la Cluj-Napoca. Absolventă a Facultății de Arhitectură și Urbanism, ciclurile licență și master, din cadrul Universității Tenhice Cluj Napoca, Ioana Man activează în acest domeniu și își desăvârșește cunoștințele din timpul studiilor de arhitectură exprimându-se dinamic, din punct de vedere pictural, în arta contemporană.

Ionela Flood a obținut o bursă în domeniul managementului cultural din partea Ministerului Culturii din România în 1999, studiind în Italia, Grecia, Franța și Marea Britanie.Rezidentă la Londra din 2001, în prezent realizez cercetări doctorale cu o bursă din partea Ministerului Educației din România în domeniul managementului de proiect, dezvoltând proiecte pentru românii din străinătate. Am fost director al Centrului Mihai Eminescu din București, a fondat revista Enigmaticul în 1999 și a inițiat Festivalul Mihai Eminescu, Festivalul Mileniului III și Festivalul Dansului Sportiv. Cele mai recente proiecte în care a fost implicată sunt în domeniul culturii, afacerilor și educației. Printre pasiunile ei se regăsește și pictura.
Irina Dragoș este o artistă aflată la început de carieră care a expus la Parallax Art Fair Kensington din Londra în octombrie 2019 și care dorește să iși croiască o carieră in domeniul picturii, iar acest eveniment poate fi un punct de plecare care sa o ajute în dezvoltarea profesională a artistei.
Picturile lui Sorin Giurgea sunt un jurnal vizual al călătoriei și experiențelor lui de viață. Crede că arta abstractă produce o imagine mult mai exactă a lucrurilor pe care le vedem zilnic prin intermediul sentimentelor noastre. Prețuiește culoarea pentru simbolistica sa puternică și o folosește pentru a comunica emoții. Sorin Giurgea traiește la Luton și are atelierul de lucru în Wembley, Londra și a expus la Parallax Art Fair Kensington din Londra în octombrie 2019.
Andreea Pușcașu este o artistă aspirantă în vărstă de 19 ani care locuiește în Finlanda și care a expus în primavara acestui an la Londra la galeria The Holy Art.
Urmează studiile de arhitectură la Universitatea Aalto în septembrie 2021. În domeniul artelor plastice este în mare parte autodidactă, iar prezența ei la ezpozitia noastră propusă spre aprobare ar putea fi un bun prilej pentru dezvolarea relațiilor în spațiul britanic.

 

Exit mobile version