Cea de-a X-a a Festivalului „Săptămâna Filmului Interetnic” care a început în 20 iulie, în Piața Civică din municipiul Tulcea, se apropie de final.
Manifestarea constă în alocarea unei seri de spectacol pentru un număr de 14 grupuri etnice importante din judeţ. În cadrul spectacolului, fiecare minoritate participantă a prezentat publicului momente coregrafice şi lirice, urmate de o proiecţie cinematografică reprezentativă pentru comunitatea respectivă.Astfel, festivalul a început cu luni cu „Seara armână și romani“, urmată de „Seara elenă“ (marți), ”Seara bulgară, megleromână și germană“ (miercuri), ”Seara rusească“ (joi). ”Seara turcească și tătărească“ este programată vineri, iar ”Seara armeană, ucraineană și italiană“ – sâmbătă, iar ”Seara evreiască și românească“ va încheia, duminică, festivalul interetnic.
La organizarea festivalului au contribui Primăria municipiului Tulcea, Primăria orașului Isaccea și Grupul Școlar “Constantin Brătescu” din Isaccea, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România-filiala Tulcea, Uniunea Ucrainenilor din România-filiala Tulcea, Comunitatea Italiană din Tulcea, Uniunea Elenă din România– filialele Tulcea și Sulina, Uniunea Democrată Turcă — filiala Tulcea, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco Musulmani din România-filialele Tulcea și Constanța, Forumul Democrat al Germanilor din Tulcea , Comunitatea Armână Tulcea, Partida Romilor Pro Europa –filiala Tulcea, Uniunea Armenilor din România-filiala Tulcea,Comunitatea Evreilor din Tulcea, Federația Comunităților Evreiești din România, Asociația megleno română “Altona”din Cerna, Grupul de dansuri bulgare „Asiga” din satul Lunca, Institutul Goethe București, Institutul Italian Vito Grasso din București, Centrul Cultural Yunus Emre din Constanța, Centrul Rus de Știință și Cultură și Centrul Cultural “Delta Dunării” din Mahmudia.
Cu acest prilej, reprezentanții Centrului Cultural ””Carașul” și Centrul Cultural ”Delta Dunării” din Mahmudia vor semna un protocol de colaborare. Codruț Anca, președintele CC ”Carașul” s-a declarat impresionat de spectacolul oferit de minoritățile participante la Festival: ”Am văzut un regal de cântece și dansuri pe care artiștii le-au oferit publicului. Sper ca prin parteneriatul pe care îl vom încheia să realizăm un proiect similar, în care să implicăm cât mai multe asociații”.
La rândul său, Domnița Matfei, directorul executiv al Centrului Cultural ”Delta Dunării”, s-a declară la fel de entuziasmată: ”Aplauzele de la finalul spectacolului și felicitările bunului nostru prieten din Banat ne dau curaj și încredere că viitorului tânărului nostru Centru Cultural este pe o traictorie bună.
Ideile încep să prindă contur și încurajările ne dau aripi. Ne dorim să strângem în jurul nostru cât mai mulți tineri și adulți care iubesc și doresc să ducă tradițiile mai departe”.