Echipa României care a participat la ediția din acest an a Olimpiadei Internaționale de Lingvistică a câștigat 7 medalii (o medalie de aur, 3 medalii de argint, o medalie de bronz și 2 mențiuni).
De menționat că pentru prima oară în istoria Olimpiadei Internaționale de Lingvistică, una din cele cinci probleme ale competiției individuale a avut “origini românești”. Compusă de Dan Mirea, dublu medaliat la IOL și actual membru al Juriului Internațional, problema 5 a fost despre limba yanyuwa, o limbă aborigenă din Australia cu doar 3 vorbitoare native rămase.
Elevii au descoperit o particularitate foarte interesantă și foarte rară în cadrul limbilor lumii: modul în care bărbații și femeile vorbesc “dialecte” distincte, care diferă la nivel gramatical. Problema presupune analizarea unor propoziții în cele două dialecte pentru a descifra similaritățile și diferențele dintre ele.
Concurenții celor două echipe care au reprezentat România în acest al la Olimpiada Internațională de Lingvistică sunt Ioana-Steliana Barbu, Matei Chirilă, Ioana Stănoiu, Elena Păvăloaia, Mihaela Anghel, Karina-Adriana Stăncescu, Sergiu Manea și Luiza-Teodora Mihai.
Lotul României la Olimpiada Internațională de Lingvistică (IOL) a fost însoțit de asist. univ. dr. Roxana Preda de la Facultatea de Litere a Universității București, Mihai Bratu – triplu medaliat la IOL, student la Universitatea Tehnică din Delft și Robert-Paul Helmer, fost participant IOL, cadru didactic asociat la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Acestora li se adaugă Dan Mirea, medaliat la IOL, membru al Juriului Internațional, doctorand la Universitatea Princeton, dr. Vlad A. Neacșu – premiant IOL, team-leader al delegației Hong-Kong și, începând din acest an, membru al Boardului IOL și Tamara Ivanof, premiantă IOL, voluntară la ediția din acest an a IOL.
Olimpiada Internațională de Lingvistică evaluează capacitatea elevilor de a înțelege cum funcționează tiparele unei limbi necunoscute. Testul se face în limba pe care o alege concurent, dar provocarea este într-o altă limbă decât a ta.
Ediția din acest an a fost cea de-a XXI-a și a fost este organizată de Institutul Vertere și Asociația Braziliană de Lingvistică, fiind pentru prima dată în istoria competiției când evenimentul are loc în America Latină și emisfera sudică.
Olimpiada s-a desfășurat în perioada 21-31 iulie, la Universitatea din Brasília (UnB), și a reunit 53 de delegații (formată din patru elevi și un profesor responsabil de echipă) din 39 de țări.