Academiciana Eva Gudumac, şefa Secţiei chirurgie pediatrică din cadrul Centrului Mamei şi Copilului Natalitatea din Republica Moldova, semnalează că natalitatea este de 3 ori mai mică în comparație cu perioada sovietică. Medicul a declarat pentru IPN că principala cauză a acestei situaţii este tendinţa spre individualitate şi egoismul persoanelor, dar şi pierderea încrederii în medicină: ”Ne gândim mai mult la noi decât la viitorul societăţii. Marea majoritate a cuplurilor au un singur copil pentru că vor să trăiască pentru ei”.
Eva Gudumac a mai spus că pierderea încrederii în medicină şi migrația au influențat, de asemenea, reducerea ratei natalităţii: „Mulţi copii se nasc cu boli, necesită intervenţii chirurgicale imediate după naştere. Chiar şi cu intervenţii chirurgicale,viața nu poate fi salvată întotdeanua. Nu întotdeauna părinții înţeleg acest lucru şi îşi pierd încrederea în medici”, a constatat Eva Gudumac.
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2012 s-au născut 39.000 de copii, în timp ce în peroada sovietică în Moldova se năşteau în jur de 90.000 de copii pe an.