Numărul tentativelor de trecere ilegală a frontierei europene pe principalele rute migratorii din Europa a scăzut în luna aprilie cu 85% comparativ cu luna precedentă, ajungând la aproximativ 900 de cazuri, cel mai scăzut din 2009 (de când Frontex face astfel de raportări) până în prezent. Scăderea numărului de cazuri este pusă în principal pe seama efectelor pandemiei de coronavirus.
În primele patru luni ale anului 2020 numărul total de treceri ilegale la frontiera UE a ajuns la 26.650 de cazuri, situație similară cu statisticile consemnate în aceeași perioadă a anului trecut.
Mediterana de Est
Ruta migratorie a Mediteranei de Est a înregistrat cea mai mare scădere a numărului de încercări de trecere ilegală de frontieră în Europa. În aprilie 2020 au fost depistate aproxomativ 40 de încercări, ceea ce înseamnă cu 99% mai puține decât în martie.
În perioada ianuarie-aprilie, pe această rută au fost depistate peste 11.200 de treceri ilegale de frontieră, cu 18% mai puțin decât acum un an. Cei mai mulți migranți ilegali descoperiți pe această rută au fost afganii.
Mediterana centrală
Și numărul de migranți ilegali care traversează Mediterana Centrală a scăzut în aprilie cu 29% față de luna precedentă, fiind de aproximativ 250. În total, de la începutul anului pe această rută au fost semnalate 4.100, o creștere de trei ori comparativ cu aceeași perioadă din 2019. În principal, migranții ilegali sdscoperiți pe această rută provin din Coasta de Fildeș, Bangladesh și Maroc.
Marea Mediterană de Vest
Numărul de migranți care ajung în Europa pe ruta Mării Mediterane de Vest a scăzut cu 82% în aprilie comparativ cu luna martie, fiind înregistrate 100 de tentative de trecere ilegală a frontierelor UE. În primele patru luni, pe această rută au fost peste 3.000 de încercări de trecere a frontierei europene, adică sub jumătate din datele consemnate anul trecut.
Cel mai mare număr de migranți ilegali depistați pe această rută au fost marocanii și algerienii.
Balcanii de Vest
Sub 100 de tentative de trecere ilegală a frontierei au fost înregistrate pe această rută în luna aprilie, în scădere cu 94% față de luna precedentă. Cu toate acestea, în primele patru luni, numărul de treceri ilegale de frontieră a crescut cu 60% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când statisticile indicau aproape 6.000 de cazuri.
Statisticile lunii aprilie 2020 nu includ numărul de încercări de trecere ilegală a frontierei europene din Cipru și, potrivit FRONTEX, datele finale pot diferi semnificativ din cauza întârzierilor în raportare.
De menționat că datele se referă la numărul de încercări de trecere frauduloasă a frontierei europene, aceeași persoană putând încerca să treacă granița de mai multe ori, prin locuri diferite.