SIS O evaluare a implicării Federației Ruse în procesele electorale din Republica Moldova în anii electorali 2024 și 2025, a fost prezentată în cadrul unei conferințe de presă susținută de Alexandru Musteața, directorul SIS din Rep. Moldova.
Acesta a prezentat o sinteză a informațiilor deținute de instituție, care indică un nivel fără precedent al intensității acțiunilor orientate spre ancorarea Republicii Moldova în spațiul de influenţă al Federației Ruse și a indicat obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile atacurilor hibride la adresa proceselor democratice, cu scopul compromiterii vectorului de integrare europeană, influențării alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru integrarea europeană și sprijinirea partidelor politice pro-ruse în Parlamentul Republicii Moldova.
Strategia identificată are în vedere susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect al Federației Ruse, crearea mai multor crize în mai multe domenii ale vieții socio-politice și atacuri informaționale pentru amplificarea efectului psihologic al crizelor.
Potrivit comunicatului de presă, influențele hibride din partea Federației Ruse au la bază imixtiuni în afacerile interne ale Republicii Moldova, cu implicarea actorilor politici, structurilor asociative/grupurilor pro-ruse de influență, companiilor informativ-analitice, conectate factorului rus, precum și grupurilor separate de cetățeni finanțați clandestin de către centrele subversive externe.
Principalele instrumente de influență rămân alterarea conținutului în spațiul informațional, implicit prin canalele promotoare de propagandă (cum ar fi Telegram și TikTok) și protestele folosite ca pârghie pentru erodarea încrederii în guvernanți. De asemenea, a fost semnalată amplificarea tendințelor radicale, de natură separatistă în UTAG, loiale factorului rus, pentru șantajarea autorităților centrale, precum și folosirea, în continuarea a potențialul uman din regiunea transnistreană în acțiuni hibride anti-Chișinău, în contextul proceselor politice din Republica Moldova. Un alt instrument vizează generarea de crize politice prin coruperea unor persoane publice și politicieni pro-europeni, cu scopul scăderii încrederii cetățenilor în clasa politică.