Site icon TIMP ROMÂNESC

Schimb de experiență academică la Roma: Românii lansează un nou proiect!

Cea de-a 12-a ediţie a evenimentului Spazi Aperti va avea lo cpe 30 mai și lansează o platformă de schimb de experienţă şi dialog între academiile şi institutele culturale internaţionale din Roma, fiind rezultatul eforturilor artiştilor participanţi de a prezenta arta contemporană multiculturală din Roma.

Tema de anul acesta a Spazi Aperti este WHAT DO ARTISTS DO IN ROME? (ce fac artiştii la Roma?): “În Roma este un timp pentru a observa, a gândi, a te întoarce pentru a învăţa din diferenţe, adăugând idiosincrasii; fără a mai învăţa din similarităţi şi emulări precum atunci în copilărie. Este momentul pentru a îndrăzni să găseşti oportunităţi, de a te întâlni şi de a avea dileme, pentru a comunica şi a te întrece. Timpul pentru a aduna putere şi inteligenţă, pentru ca mai apoi să o poţi pune difuza cu inteligenţă în spazi aperti”, consideră Ezio Genovesi, Director Rhode Island School of Design.

Organizat în spaţiile puţin convenţionale ale Accademia di Romania, Spazi Aperti XII va găzdui operele a peste 40 de artişti internaţionali – actualmente bursieri ai altor academii şi institute culturale din Roma, precum şi o seamă de oaspeţi distinşi, participanţi la ediţiile anilor trecuţi. Fiecare artist sau grup de artişti provine din ţări diferite fiind, aşadar, străini într-un oraş străin, pe o “insulă” sau voit pe o platformă de cercetare, înţeleasă atât în sens teoretic, cât şi inspiraţional. Astfel, faptul că ediţia din acest an a Spazi Aperti este o ocazie aparte pentru fiecare de a întâlni alţi artişti, de a interacţiona cu aceştia şi de a-i cunoaşte prin artă.

Cea de-a 12-a ediţie din acest an, coordonată de Leontina Rotaru, este o expoziţie organizată de bursierii “Vasile Pârvan” ai Academiei Române la Roma.

Printre nenumăratele activităţi culturale desfăşurate în paralel, evenimentul va mai găzdui şi lansarea proiectului “kaleidomix ep 1 – under a veil of noise” corp a grupului Kaleidonescu (Bucureşti) – un „fake dj set” ce combina remixuri atât la piesele prezente în setul live cât și fragmente din materiale încă nepublicate. Proiecțiile vor constitui suportul vizual al acestui eveniment concentrându-se pe tipologii de manipulări video consacrate precum „video feedbacking” ce invocă atât epoca de aur a VHS-ului cât și contextele cultural-artistic și social-economic ale perioadei.

 

Exit mobile version