Site icon TIMP ROMÂNESC

Schimbul de replici dintre oficialii statului roman, trecut în revista de presa rusa

Schimbul de replici dintre oficialii statului român pe tema unirii României cu Republica Moldova sunt speculate de presa din Federația Rusă. Nezavisimaia Gazeta s-a referit la afirmațiile preşedintelui Traian Băsescu, vorbind despre ”neîntârziata unire” (deși nu există nicio declarație exact în acești termeni) a șefului statului, dar și la ”indignarea” ministrului Corlățean care, potrivit sursei, a recunoascut public ”impactul negativ” al declaraţiilor făcute de Băsescu asupra relaţiilor dintre cele două ţări. Nici declarațiile premierului nu au scăpat ziariștilor ruși care remarcă contextul negativ – absurd – în care premierul român Victor Ponta plasat declaraţiile preşedintelui. ”Asemenea aprecieri scandaloase referitoare la acţiunile şefului statului au fost făcute de oficialii români, după ce Ungaria şi-a declarat dreptul de a se comporta în România la fel cum o fac românii în Republica Moldova. Era vorba totodată de protecţia drepturilor comunităţii maghiare în Transilvania românească”, scrie sursa, citată de Rador.

Nezavisimaia Gazeta scrie că declaraţiile lui Băsescu au alarmat nu numai Republica Moldova. Ungaria consideră că are acelaşi drept de a sprijini comunitatea maghiară din Transilvania românească, la fel ca şi România, care se amestecă de dragul românilor din Republica Moldova, în situaţia din această ţară. Acest lucru l-a afirmat, după cum transmite agenţia de presă Mediafax, vicepremierul Ungariei, Szolt Semjen, la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad (Transilvania, România.

Pe fondul relaţiilor încordate cu Ungaria, apelul adresat confraţilor moldoveni de ”părintele tuturor românilor” – ”Spuneţi şi vom face totul” (adică unirea) – a sunat tranşant provocator. Iar vicepremierul Ungariei, Szolt Semjen, practic îi ţine isonul lui Băsescu: ”Ungurii din Transilvania trebuie să ştie şi să simtă: orice s-ar întâmpla, Ungaria va fi alături, cu toată autoritatea sa. Noi contăm pe voi, iar voi vă puteţi baza pe noi!”.

 În acest context sunt amintite și tezele liderului Autonomiei găgăuze din sudul Republicii Moldova, Mihail Formuzal, care a participat la Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad (unde, mai scrie presa rusă) participă în mod tradiţional oficialităţi din Ungaria şi reprezentanţi ai partidelor politice şi organizaţii obşteşti din Ungaria care încearcă să obţină crearea autonomiei maghiare în Transilvania. Formuzal a vorbit acolo de lupta găgăuzilor pentru autodeterminare. În prezent în Găgăuzia se fac pregătiri pentru ca această problemă să fie supusă referendumului – în localităţi se desfăşoară întruniri ale cetăţenilor. Găgăuzii sunt nemulţumiţi de ameninţările care se aud la Chişinău, potrivit cărora ”aşa cum am acordat autonomia, tot aşa o şi putem lua înapoi”. În acest moment găgăuzii nu sunt de acord cu politica puterii în exerciţiu a Republicii Moldova şi cu vectorul de integrare al acesteia – către UE. Găgăuzia, la fel ca şi Transnistria, vrea să se integreze în Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. După cum a remarcat Mihail Formuzal pentru Nezavisimaia Gazeta, ideea unificării Republicii Moldova cu România nu este agreată.

Exit mobile version