În perioada 2-7 iulie 2015 se desfăşoară, la Brașov, ediţia a XI-a a Școlii de vară „Provocările istoriei ca ştiinţă şi disciplină de învăţământ la începutul mileniului III”, manifestare organizată de Centrul de Studii Transilvane al Academiei Romane – Filiala Cluj, de Universitatea Transilvania din Brașov şi de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul MAE (ca finanţator principal).
Concepută ca un instrument de sprijin al elitei româneşti din statele din jurul României (Ucraina, Republica Moldova, Serbia, Ungaria), şcoala de vară se adresează profesorilor români de istorie din aceste state. Programul cuprinde conferinţe susţinute de istorici și specialiști reputaţi din Cluj, București, Brașov (acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop – directorul Centrului de Studii Transilvane şi rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, prof. univ. dr. Ioan Bolovan – prorector al Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, prof. univ. dr. Liviu Maior – Universitatea din București, prof. univ. dr. Ioan Scurtu – Universitatea din
Școala de vară are ca obiective sprijinirea ştiinţifică şi didactico-metodică a profesorilor români din diaspora în vederea predării disciplinei istoriei în general şi mai cu seamă a istoriei românilor, facilitarea cunoaşterii de către participanţi a unor zone cu o încărcătură deosebită în istoria naţională prin excursiile organizate, vizitele la muzee şi monumente istorice, dotarea profesorilor români din afara graniţelor cu carte ştiinţifică, CD-uri cu activităţi didactice şi materiale şi mijloace de învăţământ,
Manifestarea beneficiază de sprijinul Instituţiei Prefectului Judeţului Brașov, Inspectoratului Şcolar Judeţean Brașov, Consiliului Județean Brașov, Primăriei Municipiului Brașov, Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj.
Provocare pentru organizatori, manifestarea este apreciată de participanți, care găsesc în aceste cursuri de vară un punct de sprijin pentru predarea istoriei în comunitățile românești din jurul granițelor: