Site icon TIMP ROMÂNESC

Școlile cu predare în limba română, din nou în atenția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

 Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a discutat la Strasbourg Hotărârile Curți Europene neexecutate de Statele reclamate. Cauza Catan ș.a., prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat câștig de cauză celor 170 de petiționari din Tighina (Bender), Grigoriopol și Râbnița, elevi, părinți și cadre didactice din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană și a cărei punere în aplicare trenează de mai mult timp, a fost pusă în discuție la 5 iunie 2014.

În urma examinării materialelor expediate, Comitetul de Miniștri și-a exprimat profunda îngrijorare, cauzată de semnalările privind încălcarea continuă a dreptului la educație în regiunea transnistreană a R.Moldova (prin acte de intimidare și presiune ce afectează funcționarea școlilor cu predare în grafie latină), anunță reprezentanții Asociației Promo-Lex. Totodată, Comitetul de Miniștri a amintit cu insistență obligația necondiționată a fiecărui stat membru, potrivit Articolului 46, paragraful 1, al Convenției, să execute hotărârile definitive și a somat autoritățile ruse să ia toate măsurile posibile pentru a pune capăt încălcării dreptului la educație al reclamanților și să transmită Comitetului de Miniștri:

– în termen de o lună, informații despre felul în care intenționează să garanteze că școlile cu predare în grafie latină vor continua să funcționeaze în anul școlar 2014/2015 și cât mai curând cu putință, până cel târziu la 1 septembrie 2014, un plan complet de acțiune sau un raport prin care să implementeze sentința Curții.

Mai mult, delegații Reuniunii din iunie 2014 a Comitetului de Miniștri insistă ca autoritățile ruse să plătească reclamanților, fără alte întârzieri, despăgubirile stabilite de Curtea Europană și au convenit să reexamineze acest caz în timpul celei de-a 1208a reuniuni (septembrie 2014) (DH) iar, în absența informațiilor din partea autorităților ruse, au delegat Secretariatul să pregătească un proiect de rezoluție interimară pentru a fi distribuit împreună cu draftul agendei de lucru a întâlnirii.

În fața Curții Europene a Drepturilor Omului reclamanții au fost reprezentați de avocați și juriști din cadrul Asociației Promo-LEX, care au depus eforturi constante în vederea actualizării situației școlilor, informarea Comitetului de Miniștri și a altor actori relevanți importanți pentru monitorizarea și executarea Deciziei Catan ș.a. vs Rusia și Moldova.

Anterior Comitetul de Miniștri al CoE a adoptat o declarație prin care a solicitat Federației Ruse să ofere rapid informații relevante, sub forma unui plan de acțiune sau raport pe marginea executării acestei cauze, fapt care a dus la creșterea și accentuarea presiunilor asupra liceelor cu predare în limba română din partea administrației de din regiunea transnistreană.

În 2012, CEDO a pronunțat o Hotărâre care dădea câștig de cauză  elevilor și părinților din regiune Transnistreană și care cereau respectarea dreptului la învățământ în limba maternă.

Exit mobile version