Ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare, Angel Tîlvăr, și ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Cîmpeanu, au semnat astăzi un protocol de colaborare vizând derularea proiectului „Limba română este patria mea.”
Este vorba despre derularea în comun a unor proiecte pentru copii românilor din afara granițelor, acţiuni pentru asigurarea competenţelor-cheie fundamentale pentru păstrarea identităţii naţionale în ţara de adopţie: comunicarea în limba maternă, competențe sociale şi civice, respectiv conştiinţa şi expresia culturală.
Proiectul va începe cu ţările din vecinătatea României a precizat Angel Tîlvăr: „Astăzi am semnat un document important care ne va permite să acţionăm şi mai eficient pentru a-i sprijini pe românii din diaspora în efortul lor a-şi păstra identitatea. Lumea de astăzi este şi va fi din ce în ce mai mult o lume a diasporei , iar acest fapt trebuie privit ca o consecinţă a dechiderii, a eliminării barierelor, a recunoaşterii dreptului de a circula. Românii se înscriu şi ei în această lume, există o diasporă românească. Aceşti oameni nu încetează nici să fie români, nici să se simtă români. Există un “acasă” al sufletului nostru care este limba română (…)Vom începe proiectul în funcţie de rezultatele pe care le avem din teren. O să începem cu regiunile din jurul graniţelor, acolo unde este nevoia cea mai mare de carte în limba română ”.
„Cele 44 de lectorate existente în Europa, Asia şi America de Nord contribuie esenţial la promovarea limbii şi culturii române. Faptul că românii din diaspora reprezintă un proces semnificativ pentru populaţia ţării noastre a determinat la nivel decizional iniţiative care să îi sprijine pe aceştia în toate demersurile proprii de a-şi asuma cu demnitate originea în spaţiul ţării de adopţie, respectul faţă de valorile celuilalt faţă de cultura şi limba fiecărui individ din spaţiul comunitar”, a subliniat ministrul Sorin Cîmpeanu.
Astfel, începând cu luna decembrie a acestui an în instituţiile de învăţământ din principalele oraşe din România vor fi colectate materiale didactice, cărţi, manuale şi alte materiale în format electronic pentru tinerii români din străinătate.
“Pentru a implica mediul şcolar în sprijinirea conaţionalilor din diaspora, ne propunem ca materialele care vor fi donate să fie colectate de către elevii din ţară alături de alte material culturale necesare asigurării educaţiei în spiritul recunoaşterii valorior naţionale şi pentru afirmarea spiritului identitar românesc Se vor susţine parteneriate încheiate între inspectoratele şcolare din ţară şi instituţii similare din alte ţări ”, a mai adăugat ministrul Educaţiei.