Site icon TIMP ROMÂNESC

Școlile duminicale, locul în jurul căruia se adună românii din afara țării. Asociațiile cer și înființarea centrelor comunitare

Secretarul de Stat Gheorghe-Florin Cârciu a efectuat în perioada 5 – 8 aprilie 2024 o vizită de lucru în Republica Germania, împreună cu o delegație a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP).

Programul vizitei a inclus o serie de întâlniri organizate la Würzburg, Schwabach, Nürnberg, Stuttgart și Tübingen cu membri ai mediului asociativ românesc, ai clerului, precum și cu reprezentanți ai consulatelor României de la München și Stuttgart, anunță DRP.

La invitația părintelui protosinghel Ghelasie Păcurar, delegația DRP a participat la Würzburg, pe data de 5 aprilie, la Taina Sfântului Maslu, la Parohia „Sfântul Apostol Andrei”, alături de comunitatea de enoriași și preoți.

În cea de-a doua zi a vizitei de lucru, pe 6 aprilie, a avut loc la Nürnberg întâlnirea cu reprezentanții  mediului asociativ din zonă. Principalele teme puse în discuție au vizat  programele DRP, schimbul de idei și bune practici în vederea implementării cu succes a proiectelor sprijinite de DRP, precum și desfășurarea edițiilor din acest an ale proiectelor: „Ziua Românilor de Pretutindeni” și „Taberele ARC”, dedicate românilor din străinătate. În același timp, s-a dezbătut proiectul de înființare a centrelor comunitare în străinătate, având ca scop sprijinirea integrării românilor și facilitarea întoarcerii acestora în țară.

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu: „Frații noștri de pretutindeni au nevoie de sprijin coerent și constant. Putem avea un dialog mai bun, putem să le fim mai aproape prin înființarea centrelor comunitare. Despre asta am discutat cu comunitatea românească din zonele München și Nürnberg. Departamentul va putea fi astfel o punte stabilă, o mână întinsă din interes și dragoste pentru viitorul românilor de aici. Voi face tot ce-mi stă în putere pentru a duce cât mai bine la îndeplinire acest obiectiv pe care mi l-am asumat cu responsabilitate și deschidere”.

La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai Consulatului României la München, alături de Mihaeia-Mălina Diculescu-Blebea, consul general, și Werner Henning, consilier în cadrul Consiliului Local Nürnberg.

La invitația protopopului Bavariei de Nord, preotul Marius Tăut, delegația din România a participat La Schwabach la lucrările Protopopiatului Bavariei de Nord. Întâlnirea a facilitat un dialog deschis cu preoții prezenți privind importanța păstrării și conservării tradițiilor românești, continuarea activității școlilor duminicale în vederea promovării identității românești în diaspora, a limbii și culturii românești.

„Am luat parte cu bucurie la lucrările Protopopiatului Bavariei de Nord, alături de ÎPS Serafim, căruia îi mulțumesc pentru toate învățăturile pline de înțelepciune și iubire pe care le-a cuvântat credincioșilor români din Schwabach. Oriunde ne aflăm în această lume, suntem binecuvântați să avem biserica aproape de sufletul nostru, un ambasador viu al comunităților românești din afara României.

Tot aici, Taina Sfântului Maslu ne-a unit pe toți în rugăciune pentru binele românilor, care astăzi sunt departe de casă, avându-i în mijlocul nostru și pe părinții protopop al Bavariei de Nord, Marius Tăut și profesor Patriciu Vlaicu, protopop al Belgiei și Țărilor de Jos.

Continuăm ceea ce am început acum doi ani: să sprijinim și bisericile în activitățile lor sociale, educaționale și pastorale și să menținem astfel o legătură de nezdruncinat cu România de acasă”, a declarat demnitarul DRP.

Duminică, 7 aprilie, alături de comunitatea de români din Schwabach, delegația a participat la Liturghia săvârșită în biserica Sfântul Calinic de la Cernica, iar la sediul consulatului a avut o întrevedere cu reprezentanții asociațiilor românești din Stuttgart, unde din nou au discutat despre susținerea activității asociațiilor din afara granițelor țării. La eveniment a participat și Vlad Vasiliu, consulul general al României la Stuttgart.

Secretarul de stat Gheorghe Cârciu: „Cu reprezentanții asociațiilor românești, beneficiari ai programului de finanțare nerambursabilă al Departamentului, am avut un dialog deschis despre cum putem veni și mai mult în sprijinul lor pentru a duce la bun sfârșit implementarea proiectelor pentru românii din Stuttgart. Om cu om, discuție cu discuție, doar așa strângem dialogul dintre statul român și comunitățile din afară.

Mă interesează să avem un mediu asociativ care să se dezvolte cât mai mult, pentru că ține românii legați de identitatea românească.” 

Programul vizitei s-a încheiat cu participarea delegației DRP la întâlnirea de la biserica românească din Tübingen, cu preotul protopop Nicolae Gilla și cu preoții parohi din landul Baden-Württemberg. În cadrul dezbaterilor s-a subliniat importanța amenajării de spații dedicate enoriașilor români pentru desfășurarea de activități care să consolideze credința și atașamentul față de valorile comune. 

La finalul anului 2021, numărul cetăţenilor români înregistraţi în Germania era de 844.535.

Exit mobile version