Scriitoarea Ilinca Florian se alătură autorilor din șapte țări care participă la ediția din acest an a „Europa Literară/ Europa literarisch”, cu sprijinul Institutului Cultural „Titu Maiorescu” din Berlin. Programul organizat de EUNIC Berlin – rețeaua institutelor culturale europene din Berlin invită iubitorii de literatură europeană în data de 6 noiembrie, începând cu orele 18:00, la sediul Forumului Cultural Austriac din Berlin pentru o serie de dialoguri interculturale cu scriitori din Austria/Slovacia, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, România, Slovenia, Spania și Suedia.
Prin lecturi și discuții, se vor explora posibile răspunsuri la întrebări precum: Ce legătură are literatura cu țara în care este creată? Cum arată Europa din perspectiva literaturii unei țări? Cum se vorbește despre Europa în diferite țări, cum este „povestită” Europa? Ce rol joacă comunicarea stilurilor de viață locale și a vieții locale în înțelegerea reciprocă? Cum se înscriu lumile migrante și mobile în literatura europeană? Există o Europă literară comună?
După ce, în edițiile trecute, participarea românească la „Europa literarisch” a inclus importante figuri ale culturii și literaturii, precum Nora Iuga și Dana Grigorcea (ediția 2015), Norman Manea (ediția 2012) sau Filip Florian (ediția 2010), anul acesta, ICR Berlin va prezenta publicului german pe scriitoarea Ilinca Florian într-o discuție despre perspectivele și limitele literaturii europene prin filtrul propriilor experiențe, moderată de autoarea austro-română Mercedes Echerer. Parteneră în dialog va fi scriitoarea slovenă Gabriela Babnik Outtara.
Ilinca Florian s-a născut în 1983 la București, a crescut în Austria, acum locuiește la Berlin, și este scriitoare de limbă germană. A lucrat pentru Grips-Theater din Berlin și este regizoare de scurtmetraje și documentare. Primul ei roman „Als wir das Lügen lernten” (Când am învățat să mințim) a fost publicat în primăvara anului 2018.Cu o nemijlocită franchețe, Ilinca Florian povestește despre anii 1980 și o societate românească în convulsie, despre familie și migrație. Noul ei roman „Bleib solang du willst” (Rămâi cât vrei) a fost publicat în 2022 și tematizează din nou familia, de data aceasta relația dintre două surori.
Lansat la inițiativa reprezentanței Comisiei Europene în Germania cu ocazia Anului European al Dialogului Intercultural 2008, formatul proiectului a fost preluat și continuat în cooperare cu EUNIC Berlin – rețeaua institutelor culturale europene din Berlin.