Vernisajul expoziției „Potential Agrarianisms”, curatoriată de Maja and Reuben Fowkes va avea loc vineri, 20 august 2021, ora 18:00, la Kunsthalle Bratislava (Námestie SNP 12). Expoziția este una de grup, cuprinzând lucrările a 12 artiști europeni: Melanie Bonajo, Gerard Ortin Castellví, Anetta Mona Chişa, Annalee Davis, Ferenc Gróf și Jean-Baptiste Naudy, Oto Hudec, Marzia Migliora, My Villages, Ilona Németh, Uriel Orlow, Prabhakar Pachpute și Alicja Rogalska.
România este reprezentată la eveniment de artista Anetta Mona Chișa, ce expune o sculptură orizontală, intitulată “One Are” / „Un ar”. Aceasta cartografiază un câmp de 100mp, în formă de matriță a terenului ales. Aerul din interiorul găurilor și crăpăturilor din pământ se va transforma în corpuri solide – o materialitate spectrală – reprezentând amprenta unui relief marcat cu mize de sondaj, care se folosește de obicei pentru a marca și stabili limitele proprietății terenului. Cei 100mp („un ar”) fac aluzie la metoda utilizată de romani, pentru delimitare și împărțire a pământului prin intermediul unor limite ortogonale și echidistante denumită centuriatio. Negativele solului devin astfel înregistrări ale muncii agricole, marcaje și intervenții în sol, resturi de culturi, cultivare, crăpare și eroziuni, astfel încât, amprentele vor fi un fel de memorial, comemorarea efemerului sensibil. Lucrarea face referință la diferitele politici de guvernare a pământului și solului, revendicări de proprietate asupra terenurilor, agronomie politică, culturi, încadrare, cadastre sau colonii.
Anetta Mona Chișa este o artistă româncă stabilită la Praga, Republica Cehă. Opera ei dovedește o preocupare constantă de a înțelege în profunzime climatul socio-cultural contemporan. Abordarea subiectelor cu care lucrează este întotdeauna însoțită de reflecție și autoconștientizare, ceea ce face ca opera ei să se sustragă unor definiții concrete sau clasificări facile. Lucrările Anettei Mona Chișa sunt frecvent expuse în muzee și spații artistice celebre, precum Art in General (New York), MuMoK (Vienna), The Power Plant – Contemporary Art Gallery (Toronto), KINDL – Centre for Contemporary Art (Berlin), Migros Museum fur Gegenwartskunst (Zurich), Schirn Kunsthalle (Frankfurt), Museum of Contemporary Canadian Art (Toronto), Whitechapel Gallery (London), dar și în cadrul unor mari manifestări deja tradiționale pentru mediul artistic contemporan, precum Bienala de la Veneția, Bienala de la Taipei, Bienala de la Moscova, Manifesta, Bienala de la Praga sau Art Limited Basel.
Expoziția Potential Agrarianisms face parte din proiectul „Eastern Sugar”, inițiat de Ilona Németh și indică un punct de convergență privind multiplele forme de schimbare necesare rezolvării crizei ecologice și rolul agriculturii în soluționarea acesteia. Ideea acestui proiect artistic pornește de la un moment descris de George Orwell în „Ferma animalelor”, în care protagoniștii anticipează rebeliunea ce va veni dar se întreabă dacă „va fi zahăr după revoltă?”, ceea ce subliniază tensiunea dintre dorința de schimbare și anxietatea existențială privind rezultatul acestei schimbări.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 21.08 – 31.10.2021, la etajul I al Kunsthalle Bratislava.
Participarea artistei Anetta Mona Chișa la acest eveniment a fost posibilă cu sprijinul Ambasadei României în Republica Slovacă și al Institutului Cultural Român de la Praga.
Detalii suplimentare privind expoziția pot fi găsite pe site-ul Kunsthalle Bratislava: https://kunsthallebratislava.sk/en/event/potential-agrarianisms