Libera circulaţie este un drept câştigat, care nu se negociază, un pilon al UE şi este inadmisibil ca după şapte ani de la aderare să fie propagat acelaşi discurs populist, a spus vineri secretarul de stat din Ministerul Muncii Codrin Scutaru, în replică la măsurile anunţate de premierul britanic. Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a declarat că îngrijorarea premierului britanic, David Cameron, privind imigranţii români şi bulgari nu trebuie să continue.
„Românii sunt cetăţeni europeni. Nu există cetăţeni europeni de mâna întâi şi cetăţeni europeni de mâna a doua. Românii care lucrează în Marea Britanie sunt preponderent oameni educaţi şi profesionişti, care au contribuit ca societatea britanică să fie ceea ce este astăzi. Atât Marea Britanie, cât şi celelalte state europene, îngrijorate de posibilele efecte negative ale liberalizării pieţei muncii, trebuie să înţeleagă că şi noi dorim corectitudine şi respect pentru români în Europa„, a spus Codrin Scutaru.
Secretarul de stat a precizat că libera circulaţie este un drept câştigat şi un pilon al Uniunii Europene, iar acest lucru nu se negociază.
Scutaru a adăugat că trebuie să fie foarte clar că românii sunt cetăţeni europeni şi, în acest context, nu se poate vorbi de imigraţia românilor, ci de libertatea de circulaţie în spaţiul european şi de mobilitatea lucrătorilor, care se aplică fiecărui stat membru, după cum au subliniat de fiecare dată oficialii Uniunii Europene.
„Aşa cum a spus şi preşedintele Comisiei Europene, domnul Jose Manuel Barroso, dreptul la liberă circulaţie este unul dintre cele mai preţuite drepturi de către cetăţenii Uniunii Europene, existând dovezi clare despre beneficiile sale economice. Inclusiv vicepreşedinta Comisiei Europene, doamna Viviane Reding a subliniat că trebuie să ne unim eforturile pentru a proteja dreptul la liberă circulaţie deoarece cetăţenii europeni se bazează pe aceasta. Mobilitatea cetăţenilor europeni în spaţiul UE este încă mult sub nivelul la care să permită acoperirea unui număr important de locuri de muncă disponibile la nivel european pentru care lipsesc calificările necesare. Prin comparaţie cu mobilitatea internă din SUA, de exemplu, cea europeană este mult sub nivelul acesteia, ceea ce sugerează că există în mod clar un spaţiu de folosire sustenabilă a acestei oportunităţi pentru piaţa de muncă europeană„, a mai spus secretarul de stat.
Codrin Scutaru consideră că este inadmisibil ca după şapte ani de la aderarea României la Uniunea Europeană să fie propagat acelaşi „discurs populist, prin care să arătăm cu degetul unii către alţii şi prin care să considerăm că «răul» vine dinspre Est şi că pe drumul european, către care am consimţit cu toţii, există drepturi inegale„.
„Cetăţenii români sunt apreciaţi peste tot în UE, dar şi în lume, pentru competenţele lor şi pentru contribuţia pe care o aduc societăţilor în care aleg să trăiască şi să muncească. Trebuie să înţelegem că, în contextul globalizării, mobilitatea şi, la nivel general, migraţia sunt instrumente pe care dacă ştim să le folosim la adevăratul potenţial, vor oferi beneficii majore pe termen lung„, a mai arătat secretarul de stat.
Premierul David Cameron, care a anunţat marţi o înăsprire a regulilor de alocare a ajutoarelor sociale imigranţilor europeni, cu puţin timp înainte de deschiderea completă a pieţei muncii pentru români şi bulgari, a fost criticat de Bruxelles, care a avertizat împotriva „isteriei”, relatează AFP.